Hyppää sisältöön

Tarton Vanemuine-teatteri pelasti suomalaisballerinan uran

Perinteisesti joulunaikaan kuuluvasta Pähkinänsärkijä-baletista on tehty uusi versio tarttolaisessa teatteri Vanemuinessa. Ruotsalainen koreografi-ohjaaja Pär Isberg on sulauttanut baletin librettoon kaksi perinteistä satua. Rajoja rikkovan Pähkinänsärkijän yhtä pääroolia tanssii helsinkiläinen Milena Tuominen.

Kuva: Risto Vuorinen / YLE

26-vuotias balettitanssija Milena Tuominen oli jo siirtymässä uudelle alalle kun naapurimaan suosituin teatteri tarjosi hänelle työsopimusta.

- Kun valmistuin balettikoulusta vuonna 2006, niin hain töitä Kansallisoopperasta. Tuolloin ei ryhmään kiinnitetty lainkaan uusia tanssijoita. Olin 1,5 vuotta tyhjän päällä. Tein aivan muita hommia. Ajatelin, että jos Tartostakaan ei löydy minulle paikkaa, panen balettitossut naulaan, kertoo 26 -vuotias Tuominen. Nyt hän on silminnähden tyytyväinen työpaikkaansa.

Tshaikovskista Abbaan

Vanemuine-teatterin yli 30-päinen tanssijakaarti on kansainvälinen. Siihen kuuluu toistakymmentä tanssijaa Englannista sekä tanssijoita mm. Italiasta, Venäjältä, Japanista, Latviasta ja Liettuasta.

Balettitanssijoilta vaaditaan Tartossa harvinaisen paljon muuntautusmiskykyä, sillä heitä tarvitaan myös Vanemuisen lukuisissa ooppera- ja musikaalituotannoissa.

- Minä pidän kaikesta mahdollisesta tanssista. Eri tyylit kehittävät. Ryhmässämme on kuitenkin paljon jäseniä, jotka haluaisivat tanssia vain balettia. Monet eivät arvosta esimerkiksi musikaalien lyhyitä tanssiosuuksia, jossa usein vain käydään lavalla kääntymässä, Tuominen arvelee.

Ruotsalainen Pähkinänsärkijä

Ruotsin kuninkaallisen baletin esitanssija ja koreografi Pär Isberg kehitti taannoin Pjotr Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-klassikon pohjalle perinteisiä rajoja rikkovan, ruotsalaishenkisen balettiteoksen. Sen libretossa yhdistyvät saksalaisen E.T.A. Hoffmanin tarina Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas ja ruotsalaisen kirjailijan Elsa Beskowin satu Petterin ja Lotan joulu.

Isbergin ohjaamana baletti nähtiin tarttolaisella lavalla ensimmäisen kerran jo vuonna 2004 ja nyt se on jälleen teatterin ohjelmistossa. Milena Tuominen tanssii piparkakun tuoksuisessa versiossa Lotan osan.

- Tämä on upea versio klassikosta. Isberg käyttää hyväksi kaikkia teatterin keinoja. Lavalla tapahtuu koko ajan jotakin. On paljon rekvisiittaa - joulukuusia, lumiukkoja, joulukarkkeja ja vaikka mitä. Tanssijalle tämä on hyvin haastava, mutta tarina ja sen räiskyvä toteutus antaa etenkin lapsille paljon, Tuominen innostuu.

Seuraavaksi Carmen

Tarttolaistuneen tanssijan seuraava haaste Vanemuine-teatterissa on toinen klassikko Carmen. Siitä valmistuu helmikuuksi ensi-iltaan aivan uusi nykytanssiteos.

- Täkäläinen ohjelmisto on kiinnostava. Oman suolansa työhön antavat vierailut Tarton ulkopuolella. Palasimme juuri Liettuasta Vilnan näyttämöltä. Annamme usein esityksiä myös Tallinnassa.

- Tulevaisuuttani en ole vielä kovin pitkälle miettynyt, mutta jatkan Vanemuisessa ainakin vielä pari vuotta, sanoo Milena Tuominen.

Teatteri Vanemuine on Viron suosituin teatteri. Sen esityksissä kävi viime vuonna lähes 170 000 ihmistä. Tarttolaisteatteri antoi Tallinnan konserttitalossa yli 40 esitystä.

.
.