Taas putkahti uusi aito Rembrandt

Rembrandtin maalausten tutkijat ovat jälleen kerran pyörtäneet päänsä aitouskysymyksessä. Rembrandtin tutkijat ovat nyt julistaneet väärennökseksi tuomitun Vanhan parrakkaan miehen sittenkin aidoksi.

kulttuuri
Aidoksi Rembrandtin maalaukseksi julistettua Parrakasta miestä esitellään Amsterdamin Rembrandt-museossa.
Aidoksi Rembrandtin maalaukseksi julistettua Parrakasta miestä esiteltiin Amsterdamin Rembrandt-museossa 2. joulukuuta.Olaf Kraak / EPA

Työtä oli pidetty hollantilaisen Rembrandtin van Rijnin oppilaan siveltämänä. Johtava tutkija Ernst van de Wetering kertoo, että Vanhan parrakkaan miehen alta löytyi röntgenkuvauksessa Rembrandtin keskeneräinen omakuva.

Päätösvaltaisen tutkimushankkeen myös tyylianalyysi vahvistaa, että maalaus on aito Rembrandt. Tutkijoiden mukaan Rembrandt maalasi Vanhan parrakkaan miehen 24-vuotiaana, kun hänen maineensa oli hurjassa nosteessa.

Muitakin väärennöksinä pidettyjä Rembrandteja on julistettu viime vuosina barokin mestarin aidoiksi töiksi. Yksi niistä kuuluu Antwerpenin kuninkaalliselle taidemuseolle, yksi taas sijoittajalle, joka oli ostanut parin tuhannen euron arvoiseksi arvioidun "väärennöksen" huutokaupasta.

Yksityisen keräilijän omistama Vanha parrakas mies tulee ensi vuonna Rembrandt-museon näyttelyyn Amsterdamissa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset