Nainen hankkii talvitakin ajoissa, mies vasta kun paleltaa

Kouvolan Pukimossa talvitakkeja on mennyt hyvin kaupaksi leudoista säistä huolimatta. Sisäänostajan mukaan naiset saattavat olla takkiostoksilla todella ajoissa, miehet vasta viime tingassa.

takit
Talvitakin voi vielä hyvällä tuurilla löytää.
Kalliit untuvatakit käyvät kaupaksi etenkin venäläisille asiakkaille.YLE

Kymenlaaksossa ei ole ollut viime aikoina tarvetta paksuille talvitakeille leudon sään vuoksi. Äkkiseltään voisi luulla, että vaatekaupat olisivat jo hätää kärsimässä takkimyynnin suhteen. Moda Kouvolan Pukimon sisäänostaja Satu Tourun mukaan tilanne ei ole toivoton ainakaan heidän liikkeessään.

- Takkikauppa on käynyt ihan kiitettävästi. Kappalemäärässä mitattuna ollaan lähellä viime vuotta ja euroissa jopa yli, Touru toteaa.

Nainen ostaa talvitakin vaikka kesähelteillä

Vaatekauppias seuraa tarkasti säätiloja, mutta tilauksia ei voi tehdä arvaamattomien säiden vuoksi. Talvitakkien ostot tehdään Tourun mukaan vähintään puoli vuotta aikaisemmin. Tilauksia tehtäessä otetaan huomioon edellisen vuoden kokemukset, tilanne maailmalla ja viimeisimmät muotivirtaukset.

Vanhan viisauden mukaan köyhän ei kannata ostaa halpaa. Satu Tourun mukaan epävarma taloustilanne näkyykin juuri siinä, että ostetaan vähemmän mutta laadukkaampaa. Sukupuolten väliset erot tulevat myös hyvin esiin, kun kyse on talvivaatteista.

- Voi kuulostaa hassulta, mutta ensimmäiset takkikaupat tehdään jo heinäkuun lopussa. Jos nainen näkee sopivan takin, hän ostaa sen vaikka ulkona olisi helle. Miehet tulevat kauppaan vasta siinä vaiheessa kun kesätakilla ei enää tarkene, Touru kertoo.

Katumuotia tarkkailemassa New Yorkissa asti

Satu Touru sanoo seuraavansa trendejä muun muassa kansainvälisillä muotimessuilla. Katumuotia hän käy tarkkailemassa Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Pariisissa ja New Yorkissa. Hyvin kylmät talvet ovat johtaneet siihen, että toppa- ja untuvatakkien merkitys on kasvanut.

- Myös musiikin ja elokuvien vaikutus näkyy takkimuodissa.

Takkimuoti on erilainen, kun verrataan esimerkiksi Kouvolaa tai Pariisia, mutta Tourun mielestä suomalaiset ovat nykyään entistä valveutuneempia ja vaativampia. Ero Eurooppaan tai edes Ruotsiin ei ole enää niin suuri.

- Nykyään uskotaan enemmän asiakkaan omaan yksilöllisyyteen, haluun ja tyyliin pukeutua, Touru arvioi.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Valtteri Kykkänen