Lucia-mummosta tuli maanlaajuinen ilmiö

Lapinlahdella mummoissa on meininkiä. Kunnassa etsitään nyt seuraajaa 79-vuotiaalle Kaija Vidbomille, joka kruunattiin viime vuonna Päiväkeskus Jussinpihan omaksi Lucia-mummoksi. Idea sai niin hyvän vastaanoton, että tänä vuonna paikallislehti lähti mukaan leikkiin, ja nyt Lucia-mummoa voi äänestää kuka vaan.

vaalit
Lapinlahden Lucia-mummo 2011 Kaija Vidbom
YLE / Anu Pöntinen

Ajatuksen sai alun perin virikeohjaaja Tuula Kuki-Pöllänen. Viime vuonna Jussinpihan palvelukeskuksen asukkaat saivat ehdottaa suosikkiaan lippuäänestyksellä.

Kun paikallislehti Matin ja Liisan toimittaja Katri Eskelinen kuuli Lucia-mummosta, hän ehdotti, että seuraaja valittaisiin lehden välityksellä. Ajatus sytytti kaikki. Ehdolle tuli joukko Jussinpihan päiväkeskuksen kävijöitä. Ikähaarukka heillä on 72 - 92 vuotta.

Eikä aikaakaan, kun Lucia-mummo-äänestys nousi suursuosioon.

- Mopo on lähtenyt käsistä. Meillä oli tällä viikolla Matissa ja Liisassa äänestyskuponki ja juttu ehdokkaista. Kuponkeja alkoi vyöryä toimitukseen ja nyt ääniä vain tulee lisää ja lisää, Eskelinen kertoo.

Äänestys laajeni Lapinlahden ulkopuolelle, kun lehti laittoi äänestyslinkin nettisivuilleen.

- Osa äänestäjistä on kommentoinut, että en edes tiedä, missä Lapinlahti on, mutta tämä oon niin hyvä juttu, että pitää äänestää. Ihmiset on aivan hirveän innostuneita tästä, Eskelinen kuvailee.

Ilon ja valon edustaja pitää työstään

Tämän vuoden Lucia-mummo Kaija Vidbom on ollut tyytyväinen tehtäväänsä.

- On ollut kaikenlaista kiirettä ja ilon aihetta. Kyllä tämä on minulle ja meille täällä Jussinpihassa ollut iloinen asia, ja ihmiset ovat lähteneet mielellään mukaan, Vidbom sanoo.

Edustustehtäviä ensimmäiselle Lucia-mummolle ei ole ehtinyt kertyä kovin paljon, koska tittelin antamista ei oltu suunniteltu etukäteen. Vidbomin mukaan asiasta puhutaan kovasti ja hänet tunnistetaan kylillä.

- Minä olen muuttanut muualtapäin tänne. Lapinlahtelaiset tuntevat kaikkki toisensa, mutta nyt minutkin tunnetaan paremmin, kun olen Lucia-mummo ja lehdessä on ollut kuva, Vidbom kertoo.

On jo veistelty, että Lapinlahden Lucia-vaali on jopa tärkeämpi kuin presidentinvaali. Vidbom allekirjoittaa väitteen.

- Tämä on just hauska homma niitä vaaleja odotellessa, valontuoja nauraa.

Lähteet: YLE Savo