1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kelan selvitettävä opintotuen ulosmittausta

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies vaatii Kansaneläkelaitokselta selvitystä opintotuen ulosmittaamisesta veronpalautuksista. Ulosottovirasto lähetti opiskelijoille perintäkirjeen marraskuussa, vaikka nämä olisivat hoitaneet tuen takaisinmaksun osamaksusuunnitelman mukaisesti. Kelan on selvitettävä asiaa tammikuun loppuun mennessä.

Kotimaan uutiset
Ulosottolainsäädäntöön liittyviä lakikirjoja Helsingin ulosottovirastossa.
Ulosottolainsäädäntöön liittyviä lakikirjoja Helsingin ulosottovirastossa.YLE

Kelan ja opiskelijan välisessä maksusuunnitelmassa todetaan, että suunnitelman tekeminen ei estä mahdollisten veronpalautusten ulosmittaamista.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja haluaa Kelan selvittävän, onko merkintä riittävän informatiivinen, tarkkarajainen ja asianmukainen. Hän viittaa hyvään hallintoon ja luottamuksensuojaan.

Pajuoja korostaa, että opintotukia ei ole aiemmin ulosmitattu veronpalautuksista. Hän vaatii Kelalta myös selvitystä perintäkirjeiden kohdasta, jonka mukaan veronpalautuksista peritään myös perintäkuluja.

Oikeusasiamies on saanut kymmeniä kanteluita Kelan perintäpäätöksistä. Kantelijat paheksuvat etenkin veronpalautusten käyttämistä perintäkuluihin, koska opintotukia on palautettu maksusuunnitelman mukaisesti.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi