1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisasiantuntija rajakiistasta: Kosovon edistys usuttaa ääriserbejä

Kosovon ja Serbian perjantaina saavuttama sopu rajakiistassa aktivoi myös kansallismielisiä voimia rajuihinkin reaktioihin, arvioi Länsi-Balkanin alueen asiantuntija Antti Häikiö. Protestit ryöpäsähtelevät tiesulkujen kiusanteosta rauhanturvaajien ammuskeluun. Häikiö pitää EU:n johdolla saavutettua sopua merkittävänä edistysaskeleena alueen vakauden lisäämiseksi. Kiista rajanylityspaikkojen valvonnasta on ollut yksi Serbian EU-jäsenyysneuvottelujen alkamisen keskeisiä esteitä.

Ulkomaat

Kosovon serbit ovat häiriköineet pohjoisia raja-asemia useiden kuukausien ajan. He vastustavat sitä, että kansainvälisesti tunnustettu Kosovon hallitus ottaisi rajanylityspaikat valvontaansa.

Kansallismieliset serbit ovat rakentaneet tiesulkuja ja ammuskelleet alueella olevia KFOR-rauhanturvajoukkojen sotilaita.

Maanantaina tapahtuneessa välikohtauksessta haavoittui viisi rauhanturvaaja. Osa loukkaantuneista oli saksalaisia sotilaita. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoikin tapahtuneen osoittavan, ettei Serbia ole vielä valmis EU:n jäsenyyteen.

- Kiistassa on ollut kyse pitkälti itse rajasta. Toiset pitävät Kosovoa valtiona, jolla on rajat. Toiset näkevät asian niin, että Kosovo kuuluu edelleen Serbiaan. EU:n enemmistön ja Suomenkin ajama kanta on se, että kun valtio on tunnustettu, Kosovon ja Serbian välillä on raja, selvittää hallitusten välistä hanketta Kosovossa koordinoiva Antti Häikiö sisäministeriöstä.

Häikiö on työskennellyt Balkanilla erilaisissa siviilikriisinhallinnan tehtävissä yhteensä toistakymmentä vuotta.

- Kansalaisten pitää saada ylittää raja turvallisesti ja salakuljetus ja muu rikollisuus on saatava kitkettyä alueelta, selventää Häikiö. Jatkossa pohjoisia raja-asemia valvotaan Kosovon poliisi-, raja- ja lainvalvontaan keskittyvän EULEX:in ja paikallisviranomaisten yhteistyönä. Kansallismielisten protesteja lietsotaan osin myös Serbiassa ensi vuonna järjestettävien vaalien vuoksi.

Suomi vahva rajavalvonnan opastajana

Antti Häikiö kertoo, että on nykytilanteessa joudutaan pelaamaan sanoilla.

- Kutsutaan niitä sitten raja-asemiksi tai rajanylityspaikoiksi, suomalaisilla on tässä mahdollisuus viedä rajahallinnon huippuosaamista ja käytännön toimintakykyä Kosovoon. Suomalainen integroitu rajatullimalli olisi erinomainen toimintamalli, nähdäänkö raja poliittisena vai teknisenä ylityspaikkana. Tärkeintä on sujuvuus ja turvallisuus, arvioi Häikiö.

Perjantaina saavutetun rajasovun yksityiskohtia joudutaan Serbian valtuuskunnan johtajan Borko Stefanovicin mukaan vielä hiomaan. EU:n johtajien on määrä keskustella Belgradin jäsenyyshankkeen nykytilasta ensi viikolla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi