1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Naiset työllistivät mellakkapoliisia Durbanissa

Durbanin ilmastokokouksessa Etelä-Afrikassa on ollut tällä viikolla rauhanomaisia, mutta myös mellakkapoliiseja vaatineita mielenilmauksia. Perjantaina poliisi esti satojen naismielenosoittajien pääsyn kokouspaikkaan.

Puolensataa mellakkavarusteista poliisia rauhoitteli useiden Afrikan maiden viljelijöitä, jotka olivat kokoontuneet protestoimaan ilmastonmuutosta. Samanlaisiin t-paitoihin sonnustautuneiden naisten viesti oli, että muuttuvat sääolot ovat tuoneet epävakautta, pahempia myrskyjä ja kuumuusjaksoja sekä tätä kautta piinanneet elinkeinoa.

Myös toisenlaisia mielenosoituksia on nähty Durbanissa. Kansainvälinen ympäristöaktivistien ryhmä herätti huomiota tempauksellaan piilottaa päänsä kaupungin rannan hiekkaan. Tällä ryhmä viittasi ilmastovastuuttomuuden tuomaan häpeään.

Afrikkalaiset kansalaisjärjestöt ovat myös pystyttäneet Durbaniin tekopakolaisleirin parilletuhannelle vierailijalle, kertoo verkkolehti Huffington Post.

12-päiväisessä ilmastoneuvottelussa on noin 15 000 osallistujaa, jotka edustavat eri maiden hallituksia, asiantuntijoita ja järjestöjä.