1. yle.fi
  2. Uutiset

Serbia ja Kosovo pääsivät rajasopuun

Serbia ja Kosovo ovat päässeet sopuun rajakiistassaan, kertoo Euroopan unioni. Sopuun päästiin myöhään perjantaina EU:n johdolla käydyissä neuvotteluissa.

Ulkomaat
Kosovon varapääministeri Edita Tahiri (vas.) ja Serbian ulkoministeriön pääneuvottelija Borko Stefanovic (oik.) tapasivat 30. marraskuuta 2011 Brysselissä.
Kosovon varapääministeri Edita Tahiri (vas.) ja Serbian ulkoministeriön pääneuvottelija Borko Stefanovic (oik.) tapasivat 30. marraskuuta 2011 Brysselissä.Olivier Hoslet / EPA

EU:n lausunnon mukaan Serbia ja Kosovo pääsivät sopimukseen rajavartiopisteiden hallinnasta. EU:n mukaan tämä johtaa vähitellen siihen, että rajalle saadaan maiden yhteiset rajanylityspaikat. Järjestelyä valvoo EU:n poliisioperaatio Eulex yhdessä paikallisviranomaisten ja -poliisin kanssa.

Sopu syntyi kolmen päivän neuvotteluiden jälkeen. Sekä EU että Nato painostivat Serbiaa ottamaan suuremman roolin väkivaltaisuuksien estämisessä rajalla.

Serbia ei ole tunnustanut Kosovon hallitusta ja pitää aluetta yhä omana maakuntanaan. Kiistat Kosovon kanssa ovat varjostaneet Serbian pyrkimyksiä EU:n jäseneksi. Viime kuukausina rajalla on kahakoitu useita kertoja.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi