Mielenosoittajat marssivat Durbanin kaduilla lauantaina

Tuhannet mielenosoittajat marssivat lauantaina Durbanin kaduilla Etelä-Afrikassa, jossa on meneillään YK:n ilmastokokous. Rauhanomaisessa mielenosoituksessa vaadittiin "ilmasto-oikeudenmukaisuutta".

Monien mielenosoittajien näkemyksen mukaan kokouksessa on edistytty liian hitaasti ilmastonmuutoksen suhteen ja monet ehdotetuista ratkaisuista nojaavat liikaa markkinoihin.

- Tähänastiset päätökset heijastelevat enemmän suurten korporaatioiden ja öljyteollisuuden intressejä kuin köyhien ihmisten, sanoi mielenosoitukseen osallistunut eteläafrikkalainen Lubna Nadri.

Poliisin mukaan lauantain mielenosoituksessa oli mukana arviolta 6 500 ihmistä. Sitä oli järjestämässä muun muassa ympäristöjärjestöjä ja viljelijäliittoja.

Perjantaina taas poliisi esti satojen naismielenosoittajien pääsyn kokouspaikkaan.

Durbanin ilmastokokous päättyy ensi perjantaina. 12-päiväisessä ilmastoneuvottelussa on noin 15 000 osallistujaa, jotka edustavat eri maiden hallituksia, asiantuntijoita ja järjestöjä.

Kokouksen tärkeimpiä aiheita ovat yhteinen kaikkia maita sitova ilmastosopimus sekä ensi vuonna loppuvan Kioton sopimuksen jatko.