Rehn aikaistaisi pysyvää vakausmekanismia

EU-komission varapuheenjohtaja Olli Rehn olisi valmis aikaistamaan pysyvää eurooppalaista vakausmekanismia vuodesta 2013 vuoteen 2012. YLE Uutisten haastattelema Rehn pitää tätä jopa tärkeämpänä kuin ns. erityisnosto-oikeuksia, joiden käyttökelpoisuutta ja hyväksyttävyyttä nyt parhaillaan selvitetään. Eurokriisin ratkaisuun haetaan apua myös IMF:ltä.

talous
EU-komission varapuheenjohtaja ja talouskomissaari Olli Rehn puhuu toimittajille lehdistötilaisuudessa.
EU-komission varapuheenjohtaja ja talouskomissaari Olli Rehn puhui toimittajille lehdistötilaisuudessa Brysselissä 10. marraskuuta.Olivier Hoslet / EPA

Eurokriisin ratkaisussa on edessä merkittävä viikko. Euroalueella on enää muutama päivä aikaa löytää ratkaisu velkakriisiin. Mikäli ratkaisua ei saada, kriisi kärjistyy Olli Rehnin mukaan väistämättä.

- Täsmällisiä seurauksia olisi vaikea arvioida, mutta selvää on että Euroopan talous ajautuisi taantumaan, jonka vaikutukset tuntuisivat kaikkialla, myös Suomessa. Myös euroalueen säilyminen nykymuodossaan voi vaarantua, Rehn sanoi sunnuntaina YLE Uutisten haastattelussa.

IMF halutaan apuun

Eurokriisiin ratkaisuun haetaan apua nyt myös Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä. IMF on jo mukana rahoitustuen antajana niille euromaille, joilla on ehdollinen tukiohjelma, kuten Kreikalle, Portugalille ja Irlannille.

Olli Rehnin mukaan kysymys on jatkon osalta siitä, että voidaanko IMF:n voimavaroja vahvistaa niin, että niitä voitaisiin tarpeen vaatiessa käyttää euromaiden maksuvalmiuden tukemiseen esimerkiksi valmiusluottojen avulla.

- Tähän on eri tapoja, kuten kahdenvälisiä lainoja tai ns. erityisnosto-oikeuksia, joiden käyttökelpoisuutta ja hyväksyttävyyttä nyt parhaillaan selvitetään. Osaltani pitäisin pysyvän eurooppalaisen vakausmekanismin aikaistamista vuodesta 2013 vuoteen 2012 jopa ehkä tärkeämpänä toimenpiteenä.

Rehn vertaa euroalueen päätöksentekoa suomalaisiin työmarkkinaneuvotteluihin:

- Tuloksia tulee, mutta niitä tulee vasta, kun on selkeä takaraja päätösten tekemiselle.

Italian säästöpaketti on merkittävä

Italiassa hallitus on käsitellyt sunnuntai-iltana säästöohjelmaa. Italia pyrkii säästöjen ja talouden kasvusuunnitelman avulla tasapainoiseen budjettiin vuonna 2013. Rehnin mukaan Italian paketti näyttäisi olevan tasapainossa budjetin tasapainottamistavoitteen kanssa. Hän pitää säästöpakettia kokonaisuutena hyvin merkittävänä.

- Italia on pitänyt meidän hyvin informoituna suunnitelmistaan. Tietojemme mukaan tämä kohta julkistettava paketti on erittäin merkittävä toimenpidekokonaisuus talouden tasapainottamiseksi, Rehn kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset