1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perinteinen joulukortti päihittää nettiversion

Joulukorttien myynti on tänä vuonna lähtenyt käyntiin rivakasti. Perinteinen paperikortti on noussut uuteen suosioon ja monissa liikkeissä korttimyynti on ollut viime vuosia vilkkaampaa. Postin mukaan perinteisen joulukortin lähettäminen koetaan sähköistä muistamista henkilökohtaisemmaksi.

Kotimaan uutiset
Kuvassa vanha joulukortti.
YLE / Grafiikka

Joulukorteilla on Suomessa vahvat perinteet ja posti kuljettaa vuosittain liki 50 miljoonaa joulukorttia ympäri maata. Vaikka yleisesti korttien lähettämismäärät ovat olleet lievässä laskussa koko viime vuosikymmenen, ei vähennys näy joulukorteissa. Sähköiset joulutervehdykset eivät ole onnistuneet selättämään paperiversiota.

- Vaikka sähköistämisestä on puhuttu 2000-luvulla paljon, ei se kuitenkaan ole merkittävästi näkynyt esimerkiksi joulukorttien lähettämisessä. Kyllä me vahvasti uskomme siihen, että suomalaiset haluavat vielä lähettää myös perinteisiä joulukortteja, kertoo Postin tuotepäällikkö Mari Jäntti-Mähönen.

Postin tänä vuonna tekemän tutkimuksen mukaan paperinen postikortti koetaan selvästi sähköistä postikorttia ilahduttavammaksi. Perinteinen postikortti viesti tutkimukseen osallistujien mukaan ystävyyden arvostamisesta ja siihen panostamisesta.

- Kortti koetaan sähköistä henkilökohtaisemmaksi ja siitä jää joku pysyvä muisto. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa lähetettyjä joulutervehdyksiä ei arvosteta yhtä paljon.

Joulukortit ovat nyt "in"

Joulukortit tuntuvat tänä vuonna menevän kuin kuumille kiville ja esimerkiksi Akateemisessa Kirjakaupassa hyllyt tyhjenevät vilkasta vauhtia.

- Täällä tehdään nyt riemastuttavia myyntilukuja ja ihan selvästi näen, että tänä vuonna tässä on kyllä erityinen piikki havaittavissa, sanoo Aki Järvinen Akateemisesta Kirjakaupasta.

Myös Tiimarissa kauppa käy kuumana ja myynti on jo nyt ylittänyt viime vuoden myyntiluvut.

- Me olemme tähän mennessä jo myyneet enemmän kortteja kuin viime vuonna ja suurin myyntipiikkihän tulee vasta ennen 15. joulukuuta, sanoo Tiimarin ostojohtaja Memme Ilmakunnas.

Eniten joulukortteja lähettävät edelleen keski-iän saavuttaneet, mutta korttihyllyjen välissä näkyy tänä vuonna myös nuoria ostajia.

- Myymälöissä näkee paljon sitä, että vanhempien lisäksi myös koululaiset ja lapset haluavat nykyään antaa joulukortteja toisilleen, Ilmakunnas kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Saija Nironen