Satakuntalaiset säästävät varovasti

Satakuntalaiset säästävät eläkepäiviä varten aiempaa vähemmän. Talouden epävarma tilanne on painottanut sijoittamisen lyhyelle aikavälille ja tilipuolelle. Satakunnan suurimmissa pankeissa on havaittu sijoittajien varovaisuus; kohteet valitaan tarkkaan ja riskejä vältellään.

Satakunta
Säästöpossu.
YLE / Meri Herttua

Eläkesäästämisen verohyödyt eivät paljoa paina puntarissa, kun toisella puolella on epävarmuus talouden tilanteesta. Satakuntalaiset ovat usean pankin mukaan keskittäneet säästönsä sellaisille tileille, joilta ne voi nostaa tarpeen tullen nopeastikin ilman määräaikaa. Toimeentulo eläkeiässä halutaan turvata, mutta äkillisiin tilanteisiin halutaan varautua myös sitä ennen.

Pitkäaikaisessa säästämisessä rahaa sidotaan runsaasti mm. asuntoihin. Pankit suosittelevat erityisesti rahastoja, debentuureja tai korkean koron määräaikaisia tilejä. Ne jotka uskaltavat ottaa riskejä, saavat ohjeen sijoittaa osakkeisiin nyt kun niiden hinnat ovat alhaalla. Suurin osa kuitenkin välttelee niitä nykyisessä markkinatilanteessa.

Selkeä trendi koko maakunnassa on, että sijoituskohteet valitaan entistä tarkemmin ja varovaisemmin.

Osittain tästä johtuen yhä useampi antaa ylimääräisten rahojensa - jos niitä on - maata tavallisella käyttötilillä.

Sijoittamisen ja säästämisen tietoja antoivat YLE Satakunnalle Sampo, Nordea, Osuuspankki, Säästöpankki ja Handelsbanken.

Lähteet: YLE Satakunta