1. yle.fi
  2. Uutiset

Näppärä sisustaa virkatulla matolla

Virkatut matot ovat olleet käsityöihmisten suosiossa nopeatekoisuutensa ja runsaiden kudevaihtoehtojen vuoksi. Jos ei sopivaa mattoa, vaikka väriltään, tahdo kaupasta löytyä, sen voi itse tehdä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että matonkuteesta virkattu matto on painava.

virkkaus
Kuvassa virkattuja mattoja
YLE / Raila Paavola

Mattoon tarvitset ison virkkuukoukun ja mahdollisimman joustamatonta kudetta, esim. sileää trikookudetta. Putkineuloskude käy myös, mutta on käsille kovempaa.

Matosta tulee pitkänmallinen, päistä pyöristetty.

Kun arvioit maton tulevaa mittaa, ota huomioon, että pituussuunnassa virkatun maton valmis mitta on reilusti pidempi kuin alun ketjusilmukkarivin, koska päätyjen pyöristykset lisäävät pituutta.

1) Luo haluamasi määrä ketjusilmukoita, joista muodostuu maton keskikohta pituussuunnassa.

2) Virkkaa pylväitä yksi jokaiseen ketjusilmukkaan, viimeiseen virkkaat kuitenkin 7 pylvästä (tästä alkaa muodostua maton pyöreä pääty).

3) Palaa virkkausta takaisin päin virkkaamalla pylväitä ketjusilmukkarivin toiselle puolelle. Päässä jälleen viimeiseen silmukkaan taas 7 pylvästä.

4) Toisella kierroksella virkataan suoralla osuudella pylväs jokaiseen pylvääseen, päissä jokaiseen seitsemästä pylväästä virkataan kaksi pylvästä (=14 pylvästä/päätykaari)

5) Kolmannella kierroksella virkataan taas pylväs pylvääseen, mutta päissä lisätään edellisiin 14 pylvääseen 2 pylvästä jokaiseen. Tässä vaiheessa on jo tarkkailtava maton mallia, ettei päädystä tule kuppimaista tai lainehtivaa. Jos vaatii, voi pylväiden lisäystä vähentää, mutta jokaiseen pylvääseen on tehtävä pylväs tai pari, ettei mattoon tule reikiä.

6) Voit jatkaa maton virkkausta sen levyiseksi kuin haluat samalla periaatteella: pitkä keskiosa - pylväs pylvääseen - ja päätykaarret - lisätään pylväitä käsialan mukaan joka kierroksella.

7) Maton reunaan voi tehdä ketjusilmukoista reikäkuviota, jonka jälkeen taas pylväskierroksia.

8) Viimeinen kierros tehdään rapuvirkkauksella. Virkataan normaaleja kiinteitä simukoita, mutta peruuttaen vasemmalta oikealla. Näin muodostuu pykäreuna.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi