Greenpeacen aktivisteja tunkeutui ydinvoimala-alueelle Ranskassa

Ranskassa joukko Greenpeacen aktivisteja on tunkeutunut ydinvoimala-alueelle, järjestö kertoo. Aktivistit kiipesivät reaktorirakennuksen päälle ja kiinnittivät siihen julisteen, jonka mukaan turvallista ydinvoimaa ei ole olemassa, järjestö kertoo. Myös joihinkin muihin ranskalaisiin ydinlaitoksiin yritettiin ilmeisesti tunkeutua yöllä.

Aktivistit tunkeutuivat voimalaan, joka sijaitsee Nogent-sur-Seinessa noin 95 kilometriä Pariisin kaakkoispuolella. Uutistoimisto AFP:n santarmilähteen mukaan tempaukseen osallistui kahdeksan aktivistia.

Greenpeacen edustajan mukaan tempauksen tavoitteena on osoittaa ranskalaisten ydinvoimalaitosten haavoittuvuus. Nogent-sur-Seinen voimalan järjestö sanoo valinneensa, koska se sijaitsee lähimpänä Pariisia.

Voimalaa pyörittävä energiayhtiö EDF sanoo, että se oli tietoinen tunkeutumisesta alusta asti ja seurasi aktivisteja, mutta päätti olla heti puuttumatta protestiin. Yhtiön mukaan 7 - 9 aktivistia pidätettiin.

AFP:n santarmilähteen mukaan viime yönä yritettiin tunkeutua myös Blayen voimalaan Lounais-Ranskassa ja Cadrachen ydintutkimuslaitokseen Kaakkois-Ranskassa. Laitosten läheltä löytyi tikkaita ja julisteita. EDF:n mukaan julisteita löytyi myös Blayais'n ja Chinonin voimaloiden luota, mutta ne poistettiin heti. Yhtiö ei sanonut, onnistuivatko aktivistit pääsemään laitosalueille.

Ranskan sisäministeriö määräsi kaikki ydinlaitokset tarkastettaviksi ylimääräisten kulkijoiden varalta. Ministeriön mukaan Greenpeacen tempaus ei aiheuttanut vaaraa ydinvoimalalle.

Voimaloiden turvatoimet puhuttavat

Presidentti Nicolas Sarkozyn avustaja Henri Guaino sanoo aktivistien tekoa vastuuttomaksi, mutta toteaa sen herättävän kysymyksiä voimaloiden turvallisuudesta.

Greenpeace järjesti tuoreen tempauksensa samaan aikaan, kun YK:n ilmastokokouksessa Durbanissa Etelä-Afrikassa on alkamassa ratkaiseva viikko.

Lähellä kokouspaikkaa on pidätetty kuusi Greenpeacen aktivistia, jotka halusivat kiinnittää huomiota yritysmaailman vastuuseen hiilipäästöistä. Aktivistit yrittivät kiinnittää liike-elämän edustajien kokouspaikkana olevan hotellin seinään julistetta, jossa lukee "Kuunnelkaa ihmisiä, älkää saastuttajia".