Markkinavalvoja: Sähkön hinnassa ei nousupaineita

Sähköyhtiöillä ei ole perusteita nostaa kuluttajahintoja, arvioi sähkömarkkinoita valvova Energiamarkkinavirasto. Hinnan nousupaineita hillitsevät lämmin sää ja hyvä vesitillanne Norjassa. Uusi merikaapeli Ruotsista vähentää entisestään nousupaineita.

talous

- Joillakin yhtiöillä on tiettyä herkkyyttä nostaa hintoja, mutta yhtiöiden välillä on eroja. Tukkuhintojen lasku ei ainakaan anna aihetta korotuksiin. Norjassa on satanut paljon, viraston markkinavalvontaryhmän päällikkö Antti Paananen toteaa.

Hän myöntää, että kuluttajahintoja lasketaan harvoin ja viiveellä. Tilanne voi parantua, kun sähkömittareiden etäluenta yleistyy.

- Silloin päivittäinen tukkuhinta näkyy nopeammin vähittäishinnoissa.

Paanasen mukaan tällä hetkellä ainoa tapa pienentää sähkölaskua on kilpailutus. Muun muassa Fortum tarkistaa vähittäishintojaan kolmen kuukauden välein.

Uusi merikaapeli lisää kilpailua

Sähköyhtiöiden nihkeys laskea kuluttajahintoja liittyy sähkön hankintaan ja siirtokapasiteettiin.

- Sähköyhtiöt pyrkivät hankkimaan sähkönsä kiinteällä hinnalla. Jos ne laskisivat hintojaan, ne joutuisivat myymään sähkönsä tappiolla, Paananen selittää.

Sähkön siirtoverkko Ruotsista Suomeen ja Norjasta Ruotsiin on rajallinen. Tilanne on kuitenkin korjaantumassa. Raumalla otetaan käyttöön uusi merikaapeli Ruotsista Suomeen.

- Se otetaan käyttöön viimeistään 15. joulukuuta. Vesivoiman tuontia voidaan kasvattaa noin neljänneksen nykyisestä, Paananen laskee.

Uuden merikaapelin kapasiteetti on noin puolet Olkiluodon ydinvoimalan kapasiteetista eli 800 megawattia.

- Merikaapeli hillitsee entisestään tukkuhintojen nousupaineita Suomessa.

Ruotsissa sähkön tukkukeskihinnat ovat olleet tänä vuonna poikkeuksellisen pitkään alhaisemmat kuin Suomessa. Energiamarkkinavirasto seuraa maiden keskihintojen suhdetta ajallisesti.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila