1. yle.fi
  2. Uutiset

Tahko tekisi Kuopiosta eturivin matkailukaupungin

Kuopion matkailuväki odottaa kärsimättömänä mahdollista kuntaliitosta Nilsiän kanssa. Tahkon vetovoima nostaisi Kuopion maan eturivin matkailukaupungiksi.

Tahkovuori
Osittain lumiset Tahkon rinteet
YLE

Tilastokeskuksen mukaan Kuopion majoitusliikkeissä yövyttiin viime vuonna noin 460 000 kertaa. Sen perusteella edellä olivat matkailukaupunkeina Rovaniemi, Oulu, Sotkamo, Vantaa, Turku, Tampere sekä omalla tasollaan oleva Helsinki.

Mikäli Kuopion ja Nilsiän vierailijamäärät laskettaisiin yhteen, Kuopio nousisi saman tien Rovaniemen ja Oulun edelle, Sotkamon rinnalle.

- Kun niihin lisätään vielä ei-rekisteröityneet yöpymiset, joita pelkästään Tahkolla on 250 000, nousemme kampittamaan Tamperetta ja Turkua, laskeskelee Kuopion Matkailupalvelun toimitusjohtaja Jari Piirainen.

Kapasiteetin lisääminen vaatii leveät hartiat

Tilastojakin tärkeämpää on Piiraisen mukaan se, että liitos toisi nykyistä paremmat mahdollisuudet rakentaa lisäkapasiteettia Tahkolle.

- Nilsiän kaupunki on hoitanut oman leiviskänsä tähän asti hyvin, varmaankin äärirajoilla mennen. Kuntaliitos voisi kuitenkin tuoda lisää vauhtia kehittämiseen.

Nilsiän ja Kuopion päättäjät ovat yhdessä matkailuyrittäjien kanssa laatineet tänä vuonna uutta kehittämissuunnitelmaa Tahkolle. Sen mukaan alueelle rakennetaan vuoteen 2030 yhteensä 12 000 uutta petipaikkaa.

- Yksi erittäin tärkeä suunta on rinnekapasiteetin lisääminen. Se vaatii merkittäviä maanlunastuksia, kaavoitukseen liittyviä asioita ja perusinfran rakentamista. Kuopio ja Nilsiä pystyvät yhdessä hoitamaan sen paremmin kuin Nilsiä yksin, Piirainen uskoo.

"Ei voi tuoda muuta kuin hyvää"

Nilsiän Yrittäjien puheenjohtaja Jaana Liinamaa näkee, että kuntaliitoksella voi olla vain hyviä seurauksia Tahkolla. Hän odottaa Kuopiolta erityisesti nykyistä tiiviimpää yhteistyötä markkinoinnissa – sekä rahaa.

- Toki Tahko on jo nyt kärkikohde. Mutta meillä loppuu aika ja rahat juuri kun olemme pääsemässä huipulle. En näe, että liitos voisi tuoda muuta kuin hyvää, Liinamaa toteaa.

Myös Tahkon varauskeskus Tahkocomin toimitusjohtaja Jari Mathalt suhtautuu liitokseen optimistisesti. Liitoksen vaarana on hänen mukaansa lähinnä Tahkoa koskevan päätöksenteon juutuminen raskassoutuiseen hallintoon.

- Nilsiä on pystynyt antamaan hyvin kehityspanoksia Tahkolle. Toivon, että asema säilyy samana osana Kuopiota. Mielestäni Tahkon pitäisi olla Kuopion kärkikohde vapaa-ajan matkailun kehittämisessä, sanoo Mathalt.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi