1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juhlavaatteet

Itsenäisyyspäivä vaatii juhlavat helmat

Valmistautuminen talven juhliin on alkanut pukuvuokraamoissa jo varhain syksyllä. Kauden juhlista itsenäisyyspäivä ja vanhojenpäivä ovat kiirepiikkejä. Arvokkaaseen juhlaan pitää pukeutua hienosti.

Kuva: YLE / Suvi Turunen

Lahtelaisen Juhla-asu Kavaljeerin yrittäjä Kristiina Tuiskula kertoo, että itsenäisyyspäivän juhlat ruuhkauttavat selvästi vuokraamoa. Tuiskulan puvuista moni on vuosien varrella käväissyt myös tasavallan presidentin vastaanotolla Linnan juhlissa.

- Tämä vuosi on poikkeus siinä mielessä, että naisten pukuja ei Linnaan lähde. Miesten pukuja on kyllä menossa.

Pukuammattilainen muistuttaa, että Presidentinlinnassa vieraan yllä pitää olla juhlapuku.

- Miehellä juhlapuku on frakki tai tumma puku. Suurin osa pukeutuu kuitenkin frakkiin. Naiselle pitää olla juhlavasta kankaasta valmistettu kokopitkä juhlapuku.

Tuiskulan osaamista tarvitaan myös sopivimman puvun valinnassa.

- Yleensä asiakas tietää, millaisessa on hyvä olla ja näyttää hyvältä. Joskus kysytään myös minun mielipidettäni. Naisten juhlapuvuista on suurin osa hihattomia ja olkaimettomia. Pukuun saa boleron, jos haluaa käsiä ja hartioita suojaan.

Pesu puhdistaa hien

Vaikka Linnan juhlat tiedetään tunnelmaltaan lämpimiksi, eivät puvut palaa sen hikisempinä kuin muualtakaan.

- Puvut pestään ja huolletaan, yleensä ne ovat ihan kunnossa kun tulevat takaisin, yrittäjä Kristiina Tuiskula kertoo.

Itsenäisyyspäivän jälkeen pukuvuokraamo alkaa valmistautua helmikuiseen vanhojenpäivään. Poikien pukuvalikoima lukiolaisten juhlaan alkaa olla jo kapeampi.

- Jos on hoikka ja pieni, on enää hankalampi löytää poikien pukua. Varaukset on aloitettu jo elo-syyskuussa. Myös tytöt ovat aloittaneet sovittelun jo syksyllä, mutta tytöille on vielä enemmänkin pukuja jäljellä.