1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalat

Säpäkkä silli säväyttää juhlapöydässä

Joulunajan juhlapöytään kannattaa kattaa kalaa. Kala on terveellistä, kevyttä ja siitä saa myös värikkäitä ja näyttäviä lajitelmia. Perinteisen graavilohen ohella voi kokeilla vaikkapa inkiväärisilliä tai silakkasushia.

kalat
Silliä kahdessa lasikupissa
Yle / Ilona Huovinen

Kalaa suositellaan syötäväksi pari kertaa viikossa. Lajeja kannattaa vaihdella ja siihen onkin tänä syksynä ja talvena ollut erityisen hyvä mahdollisuus. Kalastusta on helpotttanut se, etteivät kaikki järvet ole vieläkään jäässä.

Erityisesti kotimaisen kalan puolesta on tänä vuonna puhunut Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Järjestö korostaa sitä, että kestävän kehityksen ystävä suosii joulupöydässä kotimaista kalaa. Esimerkiksi sushissa voi käyttää aivan hyvin kotimaista silakkaa.

Perinteisesti joulunajan juhlapöytään katetaan lohta sekä graavattuna että savustettuna. Lohi onkin pitänyt pintansa vuodesta toiseen. Juhlapöytään sopii hyvin myös esimerkiksi kuha hienon makunsa vuoksi.

Lipeäkalalla on myös oma kannattajajoukkonsa. Lipeäkalan valmistusta pidetään turhan usein liian vaikeana. Nykyisinhän kaupoista saa lipeäkalaa, jonka voi keittää omassa muovipakkauksessaan. Tämän kalan kruunaa kermainen ja pippurinen valkokastike.

Silliä inkiväärissä

Silli kuuluu ehdottomasti monen juhlapöytään. Tätäkin kalaa voi laittaa usealla tavalla. Kannattaa kokeilla esimerkiksi inkiväärillä maustettua silliä.

Resepti:

400 g sillifileitä

1-2 porkkanaa

1-2 punasipulia

20 g tuoretta inkivääriä

Liemi: 1 dl väkiviinaetikkaa, 1 1/2 dl vettä, 3 dl sokeria, 5 mausteneilikkaa, 1-2 laakerinlehteä, 10 maustepippuria, 10 valkopippuria.

Valmista ensin liemi. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä. Viipaloi sillifileet. Kuori ja viipaloi porkkana ja punasipuli sekä inkivääri. Asettele ainekset kerroksittain lasitölkkiin ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna maustua jääkaapissa ainakin vuorokauden ajan.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi