Belgia sai uuden hallituksen 540 päivän väännön jälkeen

Belgia on saanut uuden hallituksen 540 päivää kestäneen, maailmanennätyksen rikkoneen hallituskriisin jälkeen. Kuningas Albert II nimitti hallituksen maanantai-iltana. Sosialistien, kristillisdemokraattien ja liberaalien yhteishallituksen on määrä vannoa virkavalansa tiistaina puoliltapäivin.

Ulkomaat
Parrakas mies parturin kynsissä.
Belgialainen radiotoimittaja Koet Fillet ajeluttaa partansa hallituksen muodostamisen kunniaksi. Parta oli ajamatta 324 päivää.REUTERS

Hallitusneuvotteluja johtaneen Elio Di Rupon hallituksessa on vain 13 ministeriä. Steven Vanackeresta tulee valtiovarainministeri ja Didier Reyndersista ulkoministeri.

Hallitukseen tulee yhteensä kuusi puoluetta, sillä jokaisesta aatesuunnasta on sekä hollanninkielinen että ranskankielinen versio. Elio Di Rupo on ensimmäinen ranskankielinen pääministeri lähes 40 vuoteen.

Belgiassa käytiin parlamenttivaalit jo kesäkuussa 2010, mutta uuden hallituksen muodostaminen on osoittautunut vaikeaksi tehtäväksi. Viime viikolla kuusi puoluetta pääsi vihdoin sopuun hallituksen muodostamisesta ja maanantaina puolueet sopivat ministeripaikkojen jakamisesta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters