Hyppää sisältöön

Miljoonat kerääntyivät shiiamuslimien juhlapäivän viettoon Irakissa

Noin kolme miljoonaa ihmistä on kerääntynyt tänään Irakin pyhään kaupunkiin Karbalaan. Tänään tiistaina huipentuu shiiamuslimien ashura-juhla, jota vietetään profeetta Muhammedin tyttärenpojan Husseinin muistoksi.

Pyhiinvaeltajat ovat kokoontuneet moskeijan eteen Karbalassa, Irakissa. Kuva: Reuters

Karbalan viranomaisten mukaan kaupunkiin on kokoontunut myös noin 650 000 ulkomaista pyhiinvaeltajaa. Heistä noin kaksi kolmasosaa on Euroopasta, Yhdysvalloista ja Iranista sekä loput Syyriasta, Saudi-Arabiasta ja muista arabimaista.

Kymmenpäiväiset ashura-juhlallisuudet alkoivat 27. marraskuuta mutta huipentuvat tänään tiistaina. Juhlaa vietetään profeetan tyttärenpojan, imaami Husseinin teloituksen muistopäivänä. Hussein surmattiin lähellä Karbalaa vuonna 680. Husseinin kuolemaa pidetään shiiamuslimisuuntauksen alkuna.

Hussein on haudattu Karbalaan, jonne miljoonat shiiat kokoontuvat viettämään ashuraa vuosittain.

Muslimeista noin 15 prosenttia on shiioja. He ovat enemmistönä Irakissa, Iranissa ja Bahrainissa. Merkittäviä yhteisöjä on myös Afganistanissa, Libanonissa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa.

Ashuran viettoa ovat varjostaneet väkivaltaisuudet. Shiiojen ja sunnien keskinäinen vihanpito aiheuttaa kitkoja juhlapyhinä. Eilen maanantaina Irakissa kuoli 28 ihmistä matkalla Karbalaan. Tänään Afganistanissa on kuollut parisenkymmentä.

Verisin ashura oli 2004, jolloin Irakissa kuoli yli 170 ihmistä iskuissa.