1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Verottaja puuttuu suuryritysten verokikkailuun

Verohallinto aloittaa ensi vuonna suomalaisten suuryritysten tehostetun verovalvonnan. Verottaja puuttuu entistä tiukemmin siirtohinnoittelun varjolla harjoitettuun verojen välttelyyn.

talous
Veromerkki ja yrityssymboleita.
YLE/Uutisgrafiikka

- On yrityksiä, jotka hyvin suunnitelmallisesti käyttävät siirtohinnoittelua hyväkseen, sanoo johtava veroasiantuntija Sami Laaksonen Verohallinnon konserniverokeskuksesta.

Verottajan arvion mukaan Suomi menettää verotuloja ainakin satoja miljoonia euroja vuodessa siirtohinnoittelun vuoksi.

Siirtohinnoittelussa kauppaa käydään samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välillä. Kaupata voidaan tuotteita, palveluita, omaisuutta tai lainaa. Tätä sisäistä kauppaa yhtiöt käyttävät yhä useammin verojen minimointiin.

Yhtiöt siirtävät siirtohinnoittelun avulla verotettavaa tuloa konsernin sisällä veroparatiiseihin, matalan tai nollaverotuksen maihin. Verokikkailu tehdään esimerkiksi niin, että tuotteita myydään veroparatiisissa sijaitsevalle konsernin yhtiölle alihintaan tai niitä ostetaan ylihintaan korkeamman verotuksen maahan.

- Hinta voidaan määrätä sillä tavalla, että vaikutetaan siihen tulokseen, mitä yhtiö näyttää missäkin maassa, Sami Laaksonen sanoo.

Verottaja voi kuitenkin puuttua yritysten verokikkailuun. Jos siirtohinta poikkeaa normaalista markkinahinnasta, verottaja voi oikaista yhtiön tuloksen markkinahinnan mukaiseksi ja lätkäistä lisäveroa.

Siirtohinnoitteluun kuuluu myös konsernin yhtiöiden välinen rahoitus, kuten lainat. Suomessa verokikkailuun antaa hyvän mahdollisuuden se, että yritykset saavat täällä vähentää korkokuluja rajoituksetta verotuksessa.

Verottaja on jo tehnyt korkovähennystä koskevia verotarkastuksia. A-studion tietojen mukaan verottaja on langettanut eräälle suomalaisyritykselle miljoonien eurojen lisäveron juuri korkovähennyskikkailun perusteella.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Hyytinen

Lue seuraavaksi