1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoriso mielii sukeltamaan

Sukellusharrastus vetää puoleensa nuoria. Taloudellisen taantuman aiheuttaman notkahduksen jälkeen Sukeltajaliiton jäsenmäärät ovat nousseet hurjaa vauhtia. Erityisesti sukelluksen eri lajit kiinnostavat nuoria aikuisia ja alle 15-vuotiaita harrastajia.

Moni sukellusharrastaja suuntaa peruskurssin jälkeen ulkomaille lämpimiin ja kirkkaisiin vesiin. Kuva: George Tzanakis / EPA

Perinteinen jalkapallo tai jääkiekko ei välttämättä enää riitä, vaan moni nuori etsii harrastuksiin lisää extremeä pinnan alta. Viime vuosina Sukeltajaliiton jäsenmäärää onkin eniten kasvattaneet nuoret aikuiset ja erityisesti alle 15-vuotiaat harrastajat.

- Luulen, että sukeltamisessa nuoria kiinnostaa omanlainen seikkailun tunne. Etenkin vapaasukelluksen ja sukelluskalastuksen, harrastajamäärät ovat olleet nyt kovassa kasvussa, kertoo koulutuspäällikkö Mika Rautiainen Sukeltajaliitto ry:stä.

Sukelluksessa ei varsinaisesti ole alaikärajaa, sillä lajin voi aloittaa jo potkuhousuiässä.

- Vaikka suoraan vauvauinnin jatkoksi voi liittyä sukellusseuran perhesukellusryhmään. Sen jälkeen noin 6 vuoden iässä on tarjolla jo ohjattua snorkkelisukellustoimintaa, ja laitesukelluksen pariin voi siirtyä suurin piirtein 12 vuoden iässä, Rautiainen sanoo.

Suomen vesissä omat erikoisuutensa

Sukelluskouluttaja Tiina Puhakainen Helsingin sukelluskeskuksesta sanoo, että koulutukseen tullaan monesti koko perheen voimin.

- Täällä käy paljon kokonaisia perheitä, joille sukelluksesta on tullut yhteinen harrastus. Välillä käy esimerkiksi niin, että toinen vanhemmista harrastaa toisen lapsen kanssa pelkästään vaikka snorklausta ja sitten toinen puolisko lähtee laitesukeltamaan, Puhakainen kertoo.

Hänen mukaansa harrastelijamäärät ovat viimeisen viiden vuoden aikana vähintään kolminkertaistuneet.

Moni sukellusharrastaja suuntaa peruskurssin jälkeen ulkomaille lämpimiin ja kirkkaisiin vesiin. Mika Rautiainen muistuttaa kuitenkin, myös Suomen vesissä olevista sukellusaarteista.

- Meillä on lähivesissä tuhansia laivanhylkyjä erittäin hyvässä kunnossa, mikä on poikkeuksellista ihan maailmankin mittakaavassa. Sitten talvella meidän ihan oma erikoisuus on tietenkin jääsukellus, Rautiainen sanoo.