Itämeri-palkinto suomalaiselle

Ruotsin hallituksen Itämeri-palkinto on tänä vuonna annettu suomalaiselle. Liikenteen turvallisusuvirastossa Trafissa ylitarkastajana työskentelevä tekniikan tohtori Jorma Kämäräinen saa palkinnon ponnisteluistaan Itämeren suojelemiseksi.

Ulkomaat
Jorma Kämäräinen
YLE

Jorma Kämäräinen palkitaan työstään Itämeren suojelemiseksi laivojen päästöiltä ja saastumiselta. Palkinnon perusteluissa todetaan, että Kämäräisen ansiosta jäteveden laskeminen mereen ja ilman mukana kulkeutuvat saasteet ovat vähentyneet huomattavasti ja uusia päästökieltoja on otettu käyttöön.

Kämäräisen lukuisista saavutuksista palkinnon tuomaristo haluaa erityisesti nostaa esiin Itämeren nimeämisen erityisen herkäksi merialueeksi kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n toimesta vuonna 2005.

Jorma Kämäräinen on toiminut vuodesta 1995 lähtien ensin Merenkulkulaitoksen meriturvallisuusosastolla ja vuonna 2010 tapahtuneen virastouudistuksen jälkeen liikenteen turvallisuusvirasto Trafin meriympäristöyksikössä.

Baltic Sea Water Awardin nimellä kulkeva palkinto luovutettiin maanantaina Tukholmassa. Palkinnon arvo on 250 000 kruunua eli runsaat 27 000 euroa.

Ruotsin hallitus perusti Itämeri-palkinnon vuonna 1999 ja palkinnon myöntämisestä päättää hallituksen nimeämä raati.

Lähteet: YLE Uutiset / Tom Kankkonen