Hizbollahin johtaja teki harvinaisen julkisen esiintymisen

Libanonin Hizbollah-liikkeen johtaja Hassan Nasrallah on tehnyt harvinaisen julkisen esiintymisen. Kyseessä oli ensi kerta sitten heinäkuun 2008, kun Nasrallah on esiintynyt julkisella paikalla.

Ulkomaat
Hizbollah-liikkeen johtaja Hassan Nasrallah
Hizbollah-liikkeen johtaja Hassan Nasrallah poistuu henkivartijoidensa kanssa ashura-päivän vietosta Beirutissa 6.12.2011.Wael Hamzeh / EPA

Nasrallah osallistui ashura-päivän viettoon Beirutin shiiaenemmistöisellä esikaupunkialueella. Nasrallah esiintyi kymmenientuhansien ihmisten joukolle vain muutamia minuutteja, ennen kuin hänen henkivartijansa veivät hänet takaisin salaisen tukikohdan suojiin.

Nasrallah sanoi puheessaan, että Hizbollah on voimakkampi kuin koskaan. Hän viittasi myös naapurimaan Syyrian tilanteeseen sanomalla, että Hizbollahin asevarustelu jatkuu "alueellisesta muutoksesta huolimatta".

Tarkkailijoiden mukaan Nasrallahin esiintymisen oli tarkoitus osoittaa, etteivät Syyrian levottomuudet ole vaikuttaneet Hizbollahin toimintaan.

Syyrian ja Iranin tukeman Hizbollahin aseet ovat jatkuva ongelma Libanonin sisäpolitiikassa. Maan hallitus ei ole kyennyt tekemään itsenäisiä päätöksiä Hizbollahin jatkuvan painostuksen vuoksi. Hizbollahin asevarannot ovat suuremmat ja modernimmat kuin Libanonin varsinaisen armeijan.

Liikkeen aseidenkalistelu myös Israelin vastaisella rajalla on aiheuttanut jatkuvia alueellisia konflikteja. Viimeksi 2006 Israel ja Hizbollah kävivät sotaa, joka jätti isoja osia Libanonista raunioiksi ja tappoi tuhansia siviilejä.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset