1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjan joukkosurma voi johtaa aselakien tiukentamiseen

Norjan heinäkuinen joukkosurma saattaa johtaa aselakien tiukentamiseen. Asiaa pohtinut työryhmä katsoo, että 50-vuotias lainsäädäntö pitäisi uusia. Työryhmä muun muassa vaatisi aseiden ostajilta vastedes lääkärintodistuksen sekä tekisi aseiden omistajille säännöllisiä tarkastuksia.

Ulkomaat
Kukkia ja kynttilöitä Norjan viirin päällä.
Ihmiset toivat kukkia ja kynttilöitä Utoyan-saaren uhrien muistoksi elokuussa 2011.Hannibal Hanschke / EPA

Lisäksi työryhmä ehdottaa, että terveydenhoitoalalla, puolustusvoimissa ja asekerhoissa työskentelevien tulisi ilmoittaa, jos he huomaavat ihmisessä seikkoja, joiden perusteella tämän ei tulisi saada omistaa asetta.

Keskeisen kysymyksen, puoliautomaattisten kiväärien osalta työryhmä ehdottaa kuitenkin vain vähäisiä tiukennuksia, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Työryhmä kuitenkin haluaisi tietyn suuruisten aseiden lippaiden hankkimisen luvanvaraiseksi.

Anders Behring Breivik käytti puoliautomaattikivääriä ja pistoolia, kun hän ampui heinäkuussa Utøyan saarella 69 ihmistä. Hän oli saanut aseisiin luvan ampumakerhon jäsenyyden ja metsästysharrastuksen perusteella. Ennen Utøyan joukkosurmaa Breivik teki Oslossa pommi-iskun, jossa kuoli kahdeksan ihmistä.

Työryhmän ehdottamien tiukennusten jälkeen Breivik ei olisi voinut ostaa laillisesti niin suuria lippaita kuin hän käytti joukkosurmassa.

Aselain tiukennusta pohtineen työryhmän puheenjohtaja Ingrid Røstad Fløtten sanoo NRK:lle, ettei lainsäädännöllä pystytä koskaan estämään äärimmäisiä tapahtumia.

- Jos ei voi ostaa laillisesti, voi ostaa laittomasti, hän huomauttaa.

Työryhmä luovutti ehdotuksensa oikeusministeriölle maanantaina.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi