Valtio suojelee yksityismetsiä ja hakkaa omiaan: Järjetöntä?

Valtion metsien hakkuista on puhjennut uusia kiistoja Kainuussa ja Etelä-Suomessa. Ympäristöministeri Ville Niinistö pitää järjettömänä, että valtio ostaa yksityismaita suojeluun, mutta hakkaa samalla omia arvokkaita metsiään. Ministeri vaatii hakkuisiin taukoa.

Kotimaa
Kaadettujen puiden kantoja.
YLE

Etelä-Suomessa metsäkiistojen keskiöön on noussut Lapinjärvellä sijaitseva Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusmetsä, jota Metsähallitus parturoi alkusyksystä. Luontojärjestöjen mukaan hakkuissa kaatui arvokasta metsää, jolla olisi ollut täydet edellytykset suojeluun.

Lapinjärven laajahko metsäalue on Ruuhka-Suomessa harvinainen, koska se on tutkimuskäytön takia säästynyt pääosin hakkuilta.

- Täällä on mahdollista kävellä tunti vanhemmassa metsässä, mikä ei tosiaankaan ole helppoa, koska Etelä-Suomen metsät ovat menneet 3-5 minuutin metsiksi. Aina tulee aukko vastaan, sanoo metsävastaava Lauri Kajander Luonto-Liitosta.

Hakkuut ristiriitaisia

Luontojärjestöt arvostelevat, että Metlan alueella hakattiin vanhaa metsää aiemmin tänä vuonna myös Padasjoella, aivan Vesijaon luonnonpuiston lähellä.

Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusmetsien hallinta siirtyi vuonna 2008 Metsähallitukselle, joka on hakannut metsiä tuloja saadakseen. Metsähallitus toimii tutkimusmetsissä Metlan ohjeiden mukaisesti.

Ympäristöministeri Ville Niinistö pitää järjettömänä sitä, että valtio hakkaa omia, arvokkaita metsiään ja hankkii samalla yksityisiltä metsänomistajilta maita suojeltavaksi.

- Ei siinä ole tietenkään mitään järkeä, ja tavoite on se, että valtion arvokkaita metsiä ei hakata, Niinistö sanoo.

Ministeri haluaa hakkuisiin tauon

Ministeri keskeyttäisi arvokkaiden metsien hakkuut, kunnes valtion mailta suojeltavat metsät on selvitetty. Hallitusohjelmassa on sovittu, että valtion mailta on tarkoitus lisätä 20 000 hehtaaria suojelualueisiin.

- Vetoan voimakkaasti eri julkisyhteisöihin, että ne eivät hakkaa arvokkaita metsiä ennen kuin tämä inventointi on tehty, Niinistö sanoo.

Niinistö sanoo, että suojelupäätökset tehdään vuoden kahden sisällä. Keskusteluja käydään muun muassa Metsähallituksen ja Metlan kanssa. Erityisesti Lapinjärven metsät ovat Niinistön mukaan suojelukaavailuissa mukana.

Metla pelkää tutkimuksen puolesta

Metsäntutkimuslaitos pelkää, että mahdollinen suojelu haittaisi tutkimusta. Laitoksen mukaan suojelu estäisi esimerkiksi Lapinjärvellä jo käynnissä olevan tutkimuksen, jossa on tavoitteena metsien monimuotoisuuden turvaaminen.

- Uskon, että tutkimusnäkökulma on täysin sovitettavissa yhteen luonnonsuojeluun, eli niitä ratkaisuja voidaan etsiä, jossa tutkimusta voidaan jatkaa, mutta luovutaan talousmetsäkäytöstä, Niinistö sanoo.

Suojelun lisäämistä perustellaan muun muassa sillä, että hakkuut ja nykyinen metsätalous ovat köyhdyttäneet metsien lajikirjoa. Luonnontilaisen kaltaisetkin metsät ovat vähissä Etelä-Suomessa.

Hossan hakkuut ihmetyttävät

Toinen tuore metsäkiista on meneillään Kainuussa, jossa Metsähallitus aikoo aloittaa hakkuut Hossan retkeilyalueella. Suomussalmelaiset, Luonto-Liitto ja Hossan matkailuyrittäjät ovat ihmeissään suunnitelmista.

Hossa valittiin keväällä alan messuilla vuoden retkeilyalueeksi.

Metsähallitus aikoo kaataa Hossan metsiä sadan hehtaarin alueella. Suomussalmen kunta aikoo selvittää, toimiiko Metsähallitus vastoin asetuksia. Retkeilyalueen hoitosuunnitelman mukaan alueella ei pitäisi tehdä avohakkuita, mutta Metsähallitus aikoo hakata metsiin puolen hehtaarin pienhakkuuaukkoja.

Arvostelijoiden mukaan Metsähallitus on rakentanut hakkuita varten retkeilyalueelle tien ilman lupaa, sillä alueen perustamisasetuksen mukaan teitä ei saisi rakentaa kuin retkeilykäyttöön.

Metsähallituksen metsätalousjohtajan Jussi Kumpulan mukaan hakkuut ovat laillisia. Näkemyseroja kuvannee, että Kumpulan mielestä hakkuut myös parantavat maisemia.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Pilke