Urpilainen arvostelee Saksan ja Ranskan vakaussuunnitelmaa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) torjuu osan Saksan ja Ranskan esityksistä Euroopan velkakriisin ratkaisemiseksi. Urpilainen sanoo, ettei Suomi voi hyväksyä sitä, että Euroopan pysyvän vakausmekanismin (EVM) käytöstä päätettäisiin määräenemmistöllä.

velkakriisit
Jutta Urpilainen
Jutta UrpilainenYLE

- Jatkossa ei enää vaadittaisi päätöksenteossa yksimielisyyttä ja tämä on kyllä Suomen kannalta erittäin huolestuttava asia. Sitä Suomi ei voi olla hyväksymässä, Urpilainen sanoi YLE Uutisten haastattelussa.

Myöskään aikeet luopua sijoittajavastuusta pysyvän vakausmekanismin käytössä eivät sovi Suomelle. Urpilaisen mukaan Suomen lähtökohta on, että pankkien ja sijoittajien on jatkossakin osallistuttava vastuunkantoon. Urpilaisen mukaan Suomi ei ole vaatimuksensa kanssa yksin, vaan sijoittajavastuun toteutuminen on tärkeää myös muille maille.

- Olen toiveikas, että se (sijoittajavastuu) tulee myös tähän pysyvään mekanismiin jäämään.

Saksan ja Ranskan esityksessä on myös hyviä puolia, Urpilainen sanoo. Sellaisia ovat hänen mukaansa sääntöjen tiukempi valvonta ja rikkeistä annettavat rangaistukset.

- Nämä kurinpitoon ja rangaistuksiin liittyvät esitykset tuossa eilisessä kokonaisuudessa ovat kannatettavia.

Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor'sin varoitus euromaiden luottoluokituksen mahdollisesta putoamisesta on Urpilaisen mukaan vakava viesti. Valtiovarainministeri sanoo, että varoitus kertoo siitä, että Euroopan tapahtumat vaikuttavat poikkeuksellisen voimakkaasti myös Suomeen, joka on pieni ja avoin kansantalous.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Hara