1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Tupatarkastus Linnassa

Hyvää itsenäisyyspäivää! On Suomen suosituimman tv-illan aika. Linnan juhlia tai virallisemmin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa seuraa taas runsaat kaksi miljoonaa suomalaista.

vaalit
Jari Korkki
YLE

Kun olen itsekin ollut Linnassa jokusen kerran työtehtävissä, voin paljastaa että siellä on yllättävänkin rento meininki. Ei vähiten siksi, että valtakunnan kiireisimmätkin ovat 6.12. vapaalla.

Jotain on kuitenkin muuttunut. Silloin vuosituhannen alussa Mannerheim-ristin ritareita oli paikalla vielä lähemmäs kaksikymmentä, tänään ei ainuttakaan, kun parina viime vuonna ritareita edustanut kapteeni Tuomas Gerdt joutui juhlan alla perumaan tulonsa.

Tällä kertaa juhlissa on lievää jännitettä. Halosen aika on päättymässä ja linnan uusi isäntä tai emäntä käyskentelee jo parketilla paikkoja katsastellen. Kaikki ehdokkaat on kutsuttu.

Mutta miksi? No Lipponen on entinen pääministeri, entinen puhemies ja tarvittaessa vieläpä kansanedustajan avec. Niinistö on entinen puhemies, Arhinmäki hallituksen ministeri, Soini ja Haavisto kansanedustajia. Essayah on europarlamentaarikko ja kyllä Biaudet’n virka vähemmistövaltuutettuna riittää kutsuun vaikkakaan ei välttämättä joka vuosi.

Mutta entäs Väyrynen? Mietin pääni puhki millä automaattisella logiikalla Keminmaan suuri poika mahtuu kutsulistalle enkä keksinyt. Kun takana on yksi Suomen historian pisimmistä poliittisista urista, kuulostaa ”yksityishenkilö Väyrynen” hiukan oudolta.

Turha saivarrella. On Haloselta tyylikäs veto kutsua juhliin kaikki mahdolliset seuraajat. Kannattaa katsoa kättelyä silläkin silmällä, kuka ehdokkaista on eniten kotonaan.

Lähteet: Jari Korkki kirjoittaja on YLE Uutisten politiikan toimittaja

Lue seuraavaksi