Doping kuuluu urheiluun

Urheilu tarvitsee dopingkäryjä. Toimittaja Heikki Ahonen on pakinassaan sitä mieltä, että käryt ovat olennainen osa tätä showbusinestä, jota kutsutaan urheiluksi.

Suunvuorot
Yle / Juha-Pekka Huotari

Kilpaurheilu on viihdettä. Pelkkää tulospalvelua ilman kunnon skandaaleja ei jaksa kauaa seurata. Suurin osa tätä showta tapahtuu kilparatojen ja kenttien ulkopuolella. Kuka jakaa pedin kenenkin kanssa, joku eroaa, kolmas jää kiinni ylinopeudesta tai tappelee kännissä. Näytelmän huippuna pääosan ottavat ovat nämä dopingnaiset ja –miehet. Heillä myydään lehtiä ja haalitaan töllöttäjiä televisioiden ääreen. Se menestys itse urheilussa, on ihan kiva lisä soppaan.

Onneksi doping on olemassa. Jos suoritukset jäävät hieman vaisuiksi, niin lääkärin ruiskusta löytyy lisävoimaa. Se on sitä huippu-urheilua. Ihan naurattaa vanhan seitsemänkymmenlukulaiset olympiaselostukst maailman terveestä urheilevasta nuorisosta, joka kokoontuu voimiensa mittelöön. Ehkä terve, mutta voimat oli jo silloin hankittu lääkekaapin kautta. Kaikkia kivoja lisäaineita ei vain vielä osattu testata. Itä-Saksan farmakologinen ohjelma kehitti nykyisen huippu-urheilun. Muistattehan ne kuulantyöntäjänaiset!

Nämä tämän päivän urheilupomot, jotka ihan hyvin muistavat takavuosien meiningin, tuomitsevat nyt mömmöt. Rikoslaissa dopingaineiden valmistus, maahantuonti ja myynti ovat rikollista puuhaa, mutta ihan oikein: itse käyttö ei ole kriminalisoitu. Kuka tahansa saa doupata lain edessä itseään niin kuin haluaa.

Veikkaan, että moni maailmanennätysnainen ja –mies on joskus ottanut vauhtia lääkärin pakista. Miksi siis turhaan kohistaan doupupingista. Annetaan Kippari-Kallen käyttää pinaattia ja urheilijoiden voima-aineitansa. Toki seuraus on se, että monta hyvää kollektiivisen paheksunnan aihetta mehee hukkaan ja monta lehteä jää myymättä. Ainakin tulokset parantuvat.

Lähteet: Yle Lahti / Heikki Ahonen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus