1. yle.fi
  2. Uutiset

Älä tee sitä bensalla

1970-luvun alun öljykriisi mullisti maailmantalouden tavalla, joka kosketti meistä jokaista. Öljyvarojen rajallisuus oli käynyt ilmeiseksi, mutta miten saada ihmiset laskemaan elintasoaan? Uudistuneessa Elävässä arkistossa on katsottavissa, millaisin keinoin energiansäästämisen sanomaa on Suomessa levitetty.

talous
Veijo Pasanen ja Ritva Valkama
Veijo Pasanen ja Ritva ValkamaYLE

Joulukuusta 1973 toukokuuhun 1974 suomalaiset oli velvoitettu noudattamaan energiankulutuksessaan rajoituksia sakkorangaistuksen uhalla. Kansa tiettävästi totteli, tai ainakaan yhtään sakkoa ei langetettu.

Akuutin kriisin päätyttyäkään ei ollut syytä unohtaa öljyvarojen rajallisuutta. Ja syystä, sillä seuraava vakava öljykriisi koettiin Iranin vallankumouksen jälkimainingeissa 1979. Samoihin aikoihin osa Suomesta oli vielä vailla sähköä.

2000-luvulla energiakeskustelu on saanut uutta pontta ilmastonmuutoksesta. Enää ei television eikä minkään muunkaan median tehtävä ole antaa suoria neuvoja tai rajoituksia, mutta asenteiden ja erilaisten tempausten esilletuomisessa ne ovat yhä vahvoilla. Nyt ihmiset ovat yksilöitä ja tekevät yksilöllisiä valintoja. Moni haluaa hypätä oravanpyörästä, elää ekologisemmin, sanalla sanoen alentaa elintasoaan. He downshiftaavat.

Nykyään tie ihmisen aivoihin kulkee paremmin taitavan trendsetterin kuin tietoiskun kautta.

Lähteet: Elävä arkisto / Petra Himberg

Lue seuraavaksi