Pohjalainen erikoisuus: mobiililaite käytössä jopa vessassa

Tuore 4G-tutkimus paljastaa, että etelä- ja keskipohjalaiset ovat innokkaita netinkäyttäjiä. Heistä yli puolet haluaa olla yhteyksissä verkkoon ajasta ja paikasta riippumatta eli mobiilisti. Pohjalaisilla on myös yksi muista erottuva piirre: He näppäilevät kännykkää, kannettavaa tai tablettia myös vessassa.

Kotimaa
Kannettava tietokone metsässä marjavarpujen päällä.
Petteri Juuti / Yle

Itä-Suomessa mobiililaitetta ei käytetä toiletissa lainkaan.

Elisan ja TNS Gallupin tekemästä tutkimuksesta selviää myös, että vapaa-ajalla mobiililaitteista seurataan sosiaalista mediaa ja etenkin naiset katsovat ahkerasti videoita. Sopivan laitteen puuttuminen on kuitenkin esteenä usean pohjalaisen mobiilisurffaukselle. Mobiilikaistassa pohjalaiset arvostavat eniten nopeutta.

Yli puolet mobiiliverkon käyttäjistä surffailee siinä päivittäin. Mitä nuorempi käyttäjä, sen useammin hän surffaa joka päivä. Suosituin keino mobiiliverkkoon menemiseen ovat nettitikku (33%) ja älypuhelin (20%). Kyselyyn vastanneista mobiilisurffareista 13 prosenttia aikoo hankkia tablettitietokoneen.

Pohjalaiset tekevät töitä vessassa (10%) ja terassilla (5%). Etätyöt terassilta kiinnostaisivat nykyistä enemmän varsinkin nuoria, sillä joustavuutta kaipaa työntekoon jopa 26% alle 30-vuotiaista pohjalaiskunnissa asuvista vastanneista.

Leffa pyörimään

Vapaa-aikana mobiililaite on viihdyke. Pohjalaisnaisista 20% katselee mobiililaitteestaan videoita, miehistä vain 11%. Leffoja katsottaisiin enemmänkin (53%), jos katselu sujuisi nykyistä vaivattomammin. Kun ollaan tien päällä, sosiaalinen verkko houkuttaa: 24% pohjalaisista mobiilisurffareista on käyttänyt yhteyttä sosiaalisessa mediassa liikuskeluun.

Harmina surffareilla on ollut toimimaton mobiiliverkko (48% vastaajista). Noin kolmasosa vastaajista toivoisi sujuvat yhteydet keskelle syrjäseutuja.

4G-tutkimuksen tekivät Elisa ja TNS Gallup. Mobiililaite tarkoittaa älypuhelinta, nettitikulla varustettua kannettavaa tietokonetta ja sim-kortillista tablettitietokonetta. Kyselyyn vastasi 1 697 15–64-vuotiasta miestä ja naista.