1. yle.fi
  2. Uutiset

Haavisto vaihtaisi presidentin virka-auton hybridiin

Keskiviikkona Lahdessa vieraillut vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto uskoo, että kotimaan teemat kuten syrjäytymisen ehkäisy ovat nousemassa vaalien ratkaisijaksi. Vihreiden ehdokkaana Haavisto toisi ympäristöarvot osaksi presidentin arkea niin Kultarannassa kuin virka-auton valinnassa.

Pekka Haavisto
YLE Lahti

Pekka Haavisto tapasi keskiviikkona kansaa Lahden torilla. Mies saapui aamujunalla Helsingistä, Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla vietetyn illan jälkeen.

- Tilaisuus oli arvokas kuten itsenäisyyskin. Tapasin juhlassa myös paljon erilaisia ihmisiä, joiden kanssa oli hyviä keskusteluja. Tänä vuonna oli paikalle oli kutsuttu paljon kulttuurin ja kansalaisjärjestöjen edustajia, joka oli mielestäni hieno asia.

Kampanja kiristyy

Haavistolla on takana noin 50 kampanjatilaisuutta ja saman verran vielä edessä ennen tammikuun loppua. Niinistö on selvä gallup-johtaja, sen jälkeen on tasaista.

- Kakkoskierrokselle mennään mutta kuka herroista nousee haastajaksi, on vielä kysymysmerkki, toteaa Haavisto, joka ei tässä kohtaa ainakaan nosta naisehdokkaita haastajien joukkoon.

Haavisto uskoo, että kotimaan teemat nousevat ratkaisevaan asemaan vaalikamppailussa.

- Miten estetään nuorten syrjäytyminen ja lisätään yheisvastuuta, uskon että tämän kaltaisilla aiheilla vaali voitetaan.

Toisaalta ehdokkaiden väliset erot löytyvät Haaviston mukaan enemmän ulkomaankysymyksistä.

- Miten suhtaudutaan esimerkiksi euron kohtaloon, miten Suomi toimii YK:n kautta globaaleissa kysymyksissä kuten tasa-arvo ja ympäristöasiat, näissä ehdokkaiden välillä on selviä eroja.

Vihreä myös presidenttinä

Vihreiden ehdokkaana Pekka Haavisto luonnollisesti ei kannata ydinvoimaa vaan suosii uusiutuvia energiamuotoja. Tämä näkyisi myös presidentin energian käytössä.

- Koivisto vei Kultarantaan lentopallokentän ja Svinhuvud ampumaradan, minä näkisin, että Kultarannassa voisi pyöriä tuuligeneraattori.

Haavisto ei myöskään innostu presidentin nykyisestä, suuresta ja prameasta virka-autosta.

- Kun auton vaihto tulee ajankohtaiseksi, valitsisin tilalle hybridi-auton.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi