Kulkuset kilisevät kahisevaa levykauppojen kassaan

Joulun levymyynti on alkanut mallikkaasti. Yllättäviä hittituotteita ei joulun levymyynnissä toistaiseksi näy, ja perinteiset joulukokoelmat sekä kotimaisten artistien uutuuslevyt päätyvät lahjakääreisiin entiseen malliin.

joulu
Perinteisiä joulun kokoelmalevyjä Turun Anttilassa.
Joululevyt eivät ole mikään erityinen myyntihitti.YLE Turku

Myymäläpäällikkö Jussi Helenius Turun Levykauppa Äxästä sanoo, että joulu on näkynyt levyjen menekissä joulukuun ensimmäiseltä viikolta lähtien. Samoilla linjoilla on Turun Anttila TopTenin musiikkivastaava Jukka Nurmi.

- Kyllä meillä jouluruuhka alkoi oikeastaan siitä, kun veronpalautukset tulivat. Ihmiset ovat aikaisin liikenteessä ja hyvä niin, Nurmi sanoo.

Nurmi mainitsee tämän joulun hittituotteiksi muun muassa Nightwishin, Antti Tuiskun ja Michael Bublén uutuuslevyt. Mitään suuria yllätyksiä ei joulun musiikkimyynnissä siis tänä vuonna ole. Levykauppa Äxässä puolestaan on loppusyksystä lähtien näkynyt pitkän linjan artistien uusien julkaisujen vetovoima.

- Kate Bushin ja Tom Waitsin uudet levyt ovat menneet mukavasti kaupaksi, ja tietysti nämä joulun pakkojulkaisut, Hevisaurukset sun muut. Smurffeja ei ole vielä onneksi näkynyt, Jussi Helenius nauraa.

Helenius ei itse Hevisauruksesta pahemmin perusta, ja hänen mielestään lasten ja aikuisten musiikki olisi parempi pitää erillään.

- Mielummin suosittelisin esimerkiksi Ipanapa-kokoelmia, joissa nykypäivän kotimaiset artistit esittävät perinteisempiä lastenlauluja ja omia, lapsekkaita sävellyksiään, Helenius sanoo.

Joululevyjä löytyy moneen makuun

Jos perinteinen, harras joulumusiikki ei niin sanotusti nappaa, joulutunnelmaa voi virittää vaihtoehtoisten artistien joululevyjen avulla. Anttila TopTen on ottanut valikoimiinsa joulumusiikkia muualta maailmasta, joten halutessaan joulutunnelmaan voi virittäytyä vaikka kelttiläisvaikutteisten joululaulujen avulla.

Myös kotimaisen musiikin kentältä löytyy vaihtoehtoisia säveliä joulunviettoon. Levykauppa Äxän Jussi Helenius mainitsee esimerkkinä Leevi and the Leavingsin joululevyn ”Varasteleva joulupukki”. Joulun tienovilla levyä myydään edelleen runsaasti, vaikka se on alun perin ilmestynyt vuonna 1990. Toinen vaihtoehtoisen joulumusiikin klassikko on myös Juice Leskinen Slamin "Kuusessa ollaan" vuodelta 1980. Raskaampaa joulutunnelmaa kaipaaville löytyy myös oma tunnelmantuojansa.

- Muutama vuosi sitten ilmestynyt kotimaisen metalliyhtye Ajattaran joululevy on sellainen, että sitä jouluaattona mummolassa kuunnellessa voi mennä manteli väärään kurkkuun.

Lähteet: YLE Turku