1. yle.fi
  2. Uutiset

Perustuslaki uhkaa torpata kriisirahaston määräenemmistöpäätökset

Saksan ja Ranskan esitys määräenemmistöpäätöksistä euroalueen pysyvässä kriisirahastossa saattaa kaatua Suomen perustuslaillisiin esteisiin. Perustuslakiasiantuntijan mukaan yksimielisyydestä luopuminen kriisirahaston varojen jakamisessa loukkaisi suomalaisten veronmaksajien oikeuksia.

velkakriisit
Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-NatriYLE

Panokset kovenevat, kun euroalueen hätätilaan etsitään ratkaisuja. Suomelle ei kelpaa Saksan ja Ranskan uusin esitys, että tulevassa euroalueen pysyvässä kriisirahastossa päätöksiä voitaisiin tehdä pienen maan tahdon sivuuttavalla määräenemmistöllä.

Eduskunnan suuri valiokunta odottaa tulkintaa siitä, miten yksimielisyysvaatimuksesta luopuminen sopii Suomen perustuslakiin.

- Se ei näytä helpolta ja muutenkin henkilökohtaisesti ajattelen, että Euroopassa on jokaisella maalla tärkeitä oikeuksia, ei vain suurilla, sanoo valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n Miapetra Kumpula-Natri.

Perustuslakivaliokunnan lausunto valmistuu torstaina. Kumpula-Natrin mukaan se sitoo myös pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) käsiä EU-johtajien kokouksessa.

- Odottaisin ensiksi, taipuuko perustuslakikaan. Jos ei taivu, niin silloin ei ole edes poliittista harkintatilaa taipua. Kyllä tämä ensisijaisesti katsotaan ihan perustuslain mukaisesti.

"Veto-oikeus menisi"

Suuri valiokunta kuuli keskiviikkona perustuslakiasiantuntija Kaarlo Tuoria. Hän arvioi esityksen loukkaavan suomalaisten veronmaksajien oikeuksia.

- Suomi menettää EVM:n päätöksiä koskevan veto-oikeutensa. Suomi voi tulla sidotuksi päätöksiin, jotka koskevat suomalaisten veronmaksajien verojen käyttämistä ilman omaa suostumustaan.

Professori Tuori ennakoi sopimuksen vaativan eduskunnassa kahden kolmasosan tukea.

Oppositiosta perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaatii, että yksimielisestä päätöksenteosta on pidettävä kiinni.

- Tilanne on erittäin vakava ja nuoret johtajamme ovat kovassa paineessa. He eivät saa suostua tähän, koska jos tämä nyt poistetaan, Suomi on kuin lastu laineilla. Siihen ei pidä suostua, Soini tähdentää.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Kinnunen

Lue seuraavaksi