1. yle.fi
  2. Uutiset

Lipponen murjoo Merkeliä ja Sarkozya

SDP:n presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen mielestä Saksa ja Ranska pitävät muita EU-maita pilkkanaan kaksinapaisella johtamistyylillään. Lipposen mukaan kaksikko on mennyt liian pitkälle jätettyään muut perjantain huippukokouksen valmistelujen ulkopuolelle.

vaalit
Paavo Lipponen puhui SDP:n EU-seminaarissa Vanhalla ylioppilastalolla.
Paavo Lipponen puhui SDP:n EU-seminaarissa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä keskiviikkona.YLE

Lipposen mielestä huippukokouksen valmistelussa on nostettava esiin suuri kysymys unionin luonteesta, joka vaatisi laajaa pohdintaa. Ranskan ja Saksan esiintyminen maanantaina jätti Lipposen mukaan paljon kysymyksiä.

Lipponen arvioi maiden kompromissia pelkäksi taktiikaksi, ja epäilee maiden olevan erimielisiä siitä, mihin suuntaan EU:ta tulee kehittää. Hän arvostelee maita myös muiden huomiotta jättämisestä.

- Tavatonta on jo se, että van Rompuy ei ollut mukana Pariisin kokouksessa, ei myöskään komission puheenjohtaja Barroso. Tandem pitää pilkkanaan jäsenmaiden parlamentteja, joiden pitäisi vuorokaudessa hyväksyä monumentaalisia ratkaisuja.

Lipposen mukaan EU:n päätökset on ankkuroitava jäsenmaiden parlamentteihin tai sillä ei ole tulevaisuutta. Hän vaatii myös, että Merkel ja Sarkozy kertovat, millaiseen Eurooppaan he pyrkivät.

- Ollaanko luomassa suljettua klubia, jota mikään instituutio kuten komissio ei valvo ja jota käytännössä johtaa tunnettuun tyyliin Saksan ja Ranskan tandem?

Ranska ja Saksa ovat Lipposen mukaan suuressa vastuussa vakaussopimuksen noudattamisesta luopumisesta, maidensa pankkien holtittoman lainanannon valvonnan laiminlyönnistä, minkä vuoksi hän odottaisi niiltä enemmän nöyryyttä.

Lipposen mukaan tandem-johdon käyttäytyminen edustaa toisaalta vain jäävuoren huippua siitä sulle-mulle-politiikasta, jota Saksa ja Ranska harjoittavat erilaisissa nimityksissä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi