Koe uusi yle.fi

Terveyskioskeja Pohjois-Savoon

Pohjois-Savoon perustetaan tämän talven aikana kolme terveyskioskia. Kioskit sijoitetaan esimerkiksi kauppakeskuksiin, ja niihin on tarkoitus tuoda matalan kynnyksen terveyspalveluja muun muassa kiireisille tai syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille.

Pohjois-Savo
YLE / Jan Hynnä

Kuopion terveysjohtaja Matti Pietikäisen mukaan kioskien sisältö on vielä hieman avoin, mutta terveydenhoitajan, sairaanhoitajan ja fysioterapeutin vastaanoton lisäksi kioski voisi tarjota muun muassa farmaseutin tai ravitsemusterapeutin palveluja. Mukaan toimintaan tulisi mahdollisesti myös erilaisia yhdistyksiä, jotka voisivat pitää kioskissa esimerkiksi omia teemaviikkojaan.

Kuopioon ja Varkauteen perustetaan kiinteä toimipiste, Ylä-Savossa kioskin on tarkoitus liikkua pyörien päällä paikasta toiseen.

Kaksivuotisena kokeiluna toteutettavien terveyskioskien kustannusarvio on noin 1,5 miljoonaa euroa. Puolet summasta katetaan kuntien saamalla EU-tuella.

Erilaisilla periaatteilla toimivia terveyskioskeja on perustettu Suomeen jo useita. Enimmäkseen niistä saadut kokemukset ovat olleet positiivisia.

Lähteet: YLE Savo