1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vienti

Uutuuksia esitellyt Abloy uskoo viennin vetävän

Abloyn Joensuun tehtaalla uskotaan viennin vetävän euroalueen myllerryksestä huolimatta. Yhtiö on esitellyt kokonaan uuden moottorilukkomalliston vientimarkkinoille. Keski-Eurooppaan tarkoitettu mallisto on Abloynkin mittakaavassa poikkeuksellisen suuri uutuus.

Kuva: YLE / Matti Asikainen

Abloylla on meneillään toimintojen uudelleenjärjestelyjä myös Suomessa. Sähkömekaaniset lukkorungot -liiketoimintayksikön johtaja Jouni Pitko kertoo, että Joensuun osalta ollaan jo loppusuoralla.

- Tampereen siirto alkaa olla loppuvaiheessa: uskoisin että vuoden loppuun mennessä alamme olla normaalissa vauhdissa viemään tuotteita ja myymään niinkuin aikaisemminkin.

Tampereen työpaikkojen siirto merkitsee 20-30 uutta työpaikkaa Joensuuhun, lisäksi tulevat vaikutukset alihankkijaketjussa. Kaikkiaan Abloy työllistää Joensuussa noin 700 ihmistä.

Keski-Eurooppa on tärkeä

Abloy esitteli maailman ensimmäisen moottorilukon jo yli kolme vuosikymmentä sitten. Usko juuri esiteltyyn Abloy-Certa mallistoon on vahva, yrityksessä uskotaan jopa markkinaosuuksien nousuun Euroopassa.

-Toivomme tietysti että meidän markkinat eivät notkahda. Toisaalta meillä on myös usko siihen että pystymme nostamaan markkinaosuuksiamme siellä päin maailmaa missä ne ovat vielä pienet. En usko että mahdollinen tuleva lama tulee vaikuttamaan niin pahasti, toteaa Jouni Pitko.

Abloyn Sähkömekaaniset lukkorungot liiketoiminnan liikevaihdosta 80 prosenttia menee vientiin. Euroopan markkinoiden merkitystä kuvaa ehkä parhaiten se, että viennistä puolet menee sinne.

- Uskomme että turvallusuustarve kasvaa entisestään Euroopassa. Samalla uskomme myös siihen että siellä tarvitaan uutta teknologiaa. Näillä perusteilla uskomme että meillä on mahdollisuus saada lisää markkinoita, jatkaa Jouni Pitko.

Uusi tuoteperhe

Vaikka Abloy on perinteinen lukkovalmistaja, on tämä ensimmäinen kerta kun yritys tuo sähkölukoissa samalla kertaa markkinoille kokonaisen tuoteperheen.

- Tässä on nyt samalla kertaa tarjolla tuotteita pienille bisnes-käyttäjille, yleisölle, yrityselämälle ja huipputurvallisuuden käyttäjille. Tämä on ensimmäinen kokonainen tuotepaletti josta asiakkaat voivat valita tarpeidensa mukaan. Ensiesittelyissä vastaanotto on ollut sen verran innostunutta että odotamme kymmenen prosentin kasvua tällä markkinasegmentillä, sanoo Pitko.