Antenniverkon kokeilu voi aiheuttaa häiriöitä televisiolähetyksissä

DNA kokeilee torstaina uutta antenniverkkoaan kello 10 ja 20 välillä. Uusi antenniverkko mahdollistaa television teräväpiirtolähetykset. Mikäli tv-kuvassa ilmenee häiriöitä, kannattaa niistä ilmoittaa.

Antennitelevisio
Raila Paavola / YLE

Yhtiö haluaa kartoittaa kuinka paljon alueella on häiriöalttiita antenniratkaisuja.

Kiinteistöjen on myös käännyttävä antenniasentajien puoleen häiriöiden esiintyessä, sanoo DNA:n televisioliiketoiminnasta vastaava johtaja Mikko Saarentaus.

Mikäli talon katolla on VHF-antenni, on kaikista yksinkertaisin toimenpide katkaista VHF-antennista tuleva johto. Silloin signaalia ei tule ollenkaan.

- Se tietysti johtaa siihen lopputulemaan, että ei ole myöskään mahdollista katsoa näitä DNA:n antenniverkon tarjoamia lähetyksiä kuten Ylen hd-lähetyksiä ja muita hd-kanavia, Saarentaus huomauttaa.

Saarentauksen mukaan toinen yksinkertainan toimenpide on ostaa säädettävä yhdyssuodin.

- Sillä pystyy säätämään VHF- ja UHF -taajuuksien tasot, että tämä VHF-signaalin voimakkuus ei häiritse UHF:ltä tulevan lähetyksen vastaanottoa.

Tv-kuvan häiriöistä voi ilmoittaa DNA:n maksuttomaan tekniseen asiakaspalveluun. Sen puhelinnumero on 0800 300 500.

DNA kokeili verkkoa edellisen kerran muutama viikko sitten. Varsinaiset lähetykset alkavat kahden viikon kuluttua. Siihen mennessä kiinteistöjen pitäisi saada häiriöalttiit antennit päivitettyä.

Lappeenrannan lähetin on Karhuvuoressa. Häiriöitä voi esiintyä viiden kilometrin etäisyydellä lähettimestä ja niissä talouksissa, joissa on yhdistelmäantenni tai laajakaistainen antennivahvistin, joissa VHF- ja UHF -signaaleja ei voi säätää erikseen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala