Sibeliuksella on vielä valloitettavaa

Säveltäjä Jean Sibeliuksen päivää vietetään tänään, Sibeliuksen syntymäpäivänä. Sinfonia Lahdelle säveltäjämestarin päivä on myös konserttipäivä orkesterin "toisessa kotikaupungissa", Sibeliuksen syntymäkaupungissa Hämeenlinnassa. Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinbergiä Finlandia sykähdyttää edelleen.

Jean Sibelius
Sibelius-monumentin kasvot.
Eila Hiltusen Sibelius-monumentin osa Helsingin Töölössä.DENNIS G. JARVIS

Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinberg on tehnyt jo gradunsa tunnetuimmasta suomalaisesta säveltäjästä. Sittemmin Sibeliuksen musiikki on näytellyt suurta osaa Sinfonia Lahden menestyksessä, kehuu Kinberg.

Intendentti Tuomas Kinberg muistaa, että Sibeliuksen musiikki kuului jo varhaisiin musiikkiopintoihin.

- Yhdeksän vanhana soitettiin kansakouluorkesterissa Helsingissä Andante festivoa ja piti e-kielellä soittaa vähän ylemmäs kuin olin tottunut. Kaveri neuvoi, että käden paikka pitää olla ylempänä. Ja koulussa laulettiin Ateenalaisten laulua vielä silloin kun olin kansakoulussa, vaikka ei sitä yhdistänyt Sibeliukseen.

Tuomas Kinbergia vihkiytettiin Sibeliuksen musiikkiin myös suvussa.

- Isoisäni oli fanaattinen Sibelius-fani. Kuulemma soitti pianolla sovituksia kappaleista. Kun pääsin yliopppilaaksi, sain häneltä lahjaksi levykansion, jossa oli kaikki Sibeliuksen sinfoniat levytettynä Okko Kamun ja Herbert von Karajanin johdolla. Tämä oli 70-luvun alussa. Nyt ympyrä tietyllä tavalla sulkeutuu, kun kuuntelen Okko Kamun johdolla Sibeliusta täällä Sibeliustalossa, Kinberg iloitsee.

Suuri salaperäinen

Jean Sibeliuksesta on kirjoitettu paljon, mutta julkisuuskuvassa korostuu vanha, arvokas mies.

- Monesti unohdetaan, että hän on ollut nuori, vallaton ja huumoritajuinenkin kaveri. Hän kävi kovaa jaakobinpainia säveltäjäksi kasvaessaan. Vielä kolmenkympin kynnyksellä hän epäröi säveltäjäuraansa, vaikka oli jo säveltänyt Kullervon, paljon aiheesta lukenut Tuomas Kinberg kertoo.

Suomessa Jean Sibelius on suuri ja sitä hän on myös maailmalla. Silti vielä on saavutettavaa. Jean Sibeliuksen musiikilla on raivattavaa mm. Ranskassa. Englannissa ja Japanissa vuonna 1957 edesmenneen säveltäjän musiikki on erittäin suosittua.

- Suomessakin hän voisi olla jopa vielä arvostetumpi. Hän kuuluu kiistatta maailman suurien säveltäjien joukkoon. Kaikkialla sitä ei ole huomattu vielä, mutta hänen musiikkiaan esitetään ja se löydetään edelleen. Hän oli omalla tavallaan moderni ja tuore ja teoksista löytyy koko ajan uutta, siksi ne kestävät aikaa, Kinberg pohtii.

Vaikka Sinfonia Lahti on esittänyt suomalaisten toisen kansallishymnin, Finlandian, lukemattomia kertoja, se sykähdyttää Tuomas Kinbergiä edelleen.

- Siinä on jotain maagista.

Lähteet: YLE Lahti