Pähkinälajike ei kelpaa lapselle nimeksi

Macadamia ei kelpaa lapselle nimeksi, mutta esimerkiksi Jackeriina katsotaan sopivaksi. Nimen soveltuvuudesta tekee päätöksen viimekädessä Oikeusministeriön nimilautakunta. Se käsittelee vuosittain joitakin kymmeniä varsin erikoisia nimiä, joita vanhemmat haluavat lapsilleen antaa. Lautakunnan päätös perustuu mm. nimen sointuvuuteen ja lapsen etuun.

Macadamia tetraphylla
Vauvaa kastetaan.
Tuula Nyberg / Yle

Nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki arvioi, että noin puolet lautakuntaan tulevista nimiehdotuksista saa kielteisen päätöksen.

- Se ei siinä mielessä ole paljon, että Suomessa syntyy vuosittain noin kuusikymmentätuhatta lasta ja meille tulee käsittelyyn muutamia kymmeniä nimiä. Suurin osa nimistä seuloutuu jo ennen meille saapumista.

Laki määrittelee lähtökohtaisesti, että tytölle ei saa antaa pojan nimeä tai päinvastoin. Lapsen etu on muutenkin ensisijalla nimeä päätettäessä.

- Nimet valitaan useimmiten sen perusteella, että miten ne sopivat meidän nimistöömme. Hyväksymiskriteerit ovat liukuvia ja uskallan sanoa, että meillä on aika luovasti nimistöä hyväksytty. Emme ole mitään tiukkapipoja asian suhteen.

Armaani Kiirus Atominos

Nimilautakunta on viimeisimmissä kokouksissaan hyväksynyt mm. nimet Kiirus, Sadenna ja Jackeriina sekä hylännyt nimet Armaani, Thmas, Atominos ja Macadamia.

- Hyväksytyt nimet sopivat nimistöön ja kielikorvaan. Esimerkiksi Atominos nimessä puolestaan oli yhdistetty kahta eri kieltä, jotka eivät sovi yhteen. Thmas oli kuin Thomas ilman o:ta eikä sitä oikein pystynyt lausumaan. Macadamia tarkoittaa pähkinää, mutta on enemmän latinalainen nimi. Eikä Armaani oikein nimirakenteena vaikuttanut sopivalta, Ketomäki perustelee.

Lapselle suunniteltu harvinainen nimi kannattaa aina ensin hyväksyttää maistraatissa tai seurakunnassa. Mikäli nimi ei läpäise ensimmäistä seulaa, voi ratkaisua hakea nimilautakunnasta.