1. yle.fi
  2. Uutiset

EU kieltää ilmapallojen puhaltamisen myrkkyjen takia

Euroopan unionin uuden leludirektiivin myötä eräiden ilmapallojen puhaltaminen kielletään alle 8-vuotiailta. Tiukennus koskee palloja, jotka sisältävät nitrosoamiineja. Niiden käyttö esimerkiksi tuteissa ja tuttipulloissa on jo kielletty.

Kotimaan uutiset

Direktiivin takia tekeillä oleva lakiehdotus on eduskunnassa ja se vahvistettaneen pian. Lain arvioidaan tulevan voimaan vuodenvaihteessa.

Uuden leludirektiivin voimaantulo tarkoittaa uusia vaatimuksia lelujen valmistajille, maahantuojille ja jakelijoille.

Tukehtumisvaaran takia ollaan kieltämässä myös muun muassa tikkukaramelleja, joiden sisällä on lelu.

- Suklaamunia ei siis olla kieltämässä, tarkentaa työ- ja elinkeinoministeriön kaupallinen neuvos Ilkka Cantell.

Uuden direktiivin myötä EU-jäsenten on tarkennettava lakejaan niin, että niissä vaaditaan entistä tarkempia varoitusmerkintöjä leluihin ja muun muassa melurajoja erilaisiin soittimiin ja helistimiin.

Uusi direktiivi korvaa vanhan, työ- ja elinkeinoministeriön mukaan muutokset ovat pieniä.

- Lapset ovat kohderyhmänä sellainen, että tehdään hyvin tarkkaa työtä, Cantell kuvailee direktiivin taustoja.

Suuri osa Suomessa myytävistä leluista tuodaan ulkomailta, lähinnä Kiinasta ja muualta Aasiasta. Cantell painottaa tullin osuutta valvontatyössä. Tulli tekee pistokokeita.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Kuluttajavirasto tekevät vuosittain joululelukampanjan, jossa tarkastetaan otos myynnissä olevista leluista. Kampanjoissa on aina löytynyt huomautettavaa.

- Suurin osahan näistä on aiheutunut puutteista merkinnöissä, mutta aina tarkastusten takia poistetaan tuotteita markkinoiltakin, Cantell kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Varpu Kiviranta

Lue seuraavaksi