Käyttäjä häiritsee puhelimen toimintaa

Puhelimen käyttäjä heikentää usein tietämättään matkapuhelimen kuuluvuutta. Suurin ongelma on ihminen itse, sillä ihmiskudos muuttaa radioaallot tehokkaasti hukkalämmöksi.

Kotimaa
Käyttäjä on usein syynä matkapuhelinten kuuluvuusongelmiin.
YLE / Tuomas Hirvonen

Matkapuhelimien antennit ovat jo vuosia sitten kadonneet puhelimien kuorien sisäpuolelle. Eräs syy antennien piilottamiselle on design; antenneja ei haluta rumentamaan mobiililaitteiden virtaviivaisia muotoja.

Toisaalta nykypuhelimissa antenneja on jo niin monta, että ne on pakko piilottaa puhelimen sisälle.

- Nykypuhelimissa on yksi antenni normaaleille puheluille ja dataliikenteelle. Lisäksi tarvitaan GPS- ja WLAN-antennit sekä joissain tapauksissa antenni tv-lähetyksiä varten. Vanhanaikaiset ulkonevat antennit toimivat paremmin, sillä käyttäjä ei voinut vahingossa peittää niitä kädellään. Lisäksi ne olivat puhelun aikana kauempana käyttäjän päästä, kertoo diplomi-insinööri Markus Berg Oulun yliopistosta.

Käyttäjä imee signaalin itseensä

Kesäkuussa 2010 lanseeratun Applen iPhone 4:n antenniongelmista nousi maailmanlaajuinen kohu. IPhone-käyttäjiltä alkoi sadella yhtiölle vihaista palautetta huonosta kuuluvuudesta, ja pahimmillaan puhelut saattoivat katketa kokonaan ilman näkyvää syytä. Syyksi ilmeni puhelimen ulkokuoreen asennettu antenni, jonka käyttäjä saattoi helposti peittää kädellään.

Suorassa ihokontaktissa antennin taajuus säätyy siten, että se ei pysty lähettämään tai vastaanottamaan sähkömagneettisia aaltoja. Apple paikkasikin suunnitteluvirheensä jakamalla puhelimen ostaneille suojakuoria. Ihmisen aiheuttama häiriö ei kuitenkaan vaadi välttämättä suoraa kosketusta antenniin.

- Vaikka suoraa kosketuskontaktia antenniin ei olisikaan, antennin sähkömagneettinen teho absorboituu ihmisen päähän ja muuttuu lämmöksi, Berg selvittää.

Kahden antennin tekniikka avuksi

Markus Berg tarjoaa ratkaisuksi ongelmaan kahden antennin järjestelmää. Järjestelmässä puhelin osaa käyttää puheluun tai datasiirtoon antennia, joka juuri sillä hetkellä tarjoaa paremman yhteyden tukiasemaan. Tällä tavoin saadaan minimoitua ihmiskehon vaikutus signaalin laatuun.

- Tällaista tekniikkaa ei ole vielä käytössä missään puhelinmalleissa. Isoin haaste on kahden antennin aiheuttama lisääntynyt tilantarve, joka muutenkin on rajallinen alati kutistuvissa matkapuhelimissa. Antennitekniikka kuitenkin kehittyy koko ajan, ja antennien koon pienentäminen onkin tällä hetkellä hyvin ajankohtaista, Markus Berg sanoo.

Markus Bergin matkaviestinantennien taajuussäätöä ja käyttäjän vaikutuksen kompensointia käsittelevä väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina 9.12.2011.

Lähteet: YLE Oulu / Tuomas Hirvonen