1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakastettu nurmi vauhdittaisi jalkapallokauden alkua

Ulkomailta pakastettuna tuotava siirtonurmi vauhdittaisi huomattavasti Kupittaan jalkapallostadionin remonttia. Marraskuun alussa alkaneen perusteellisen kunnostuksen on tarkoitus valmistua juhannukseksi, mutta ulkomaisen nurmen avulla kausi pystyttäisiin aloiitamaan jo toukokuussa. Kupittaan remontti maksaa miljoona euroa. Ulkomainen siirtonurmi täytyisi kustantaa yksityisin varoin.

siirtonurmikot
Kaivinkoneet ovat rouhineet päällimmäiset kerrokset jalkapallostadionin nurmesta.
Kaivinkoneet ovat rouhineet päällimmäiset kerrokset jalkapallostadionin nykyisestä nurmesta.YLE / Minna Rosvall

Suomen Palloliitto toivoo kauden alkavan mahdollisimman nopeasti ja samaa mieltä on Veritas stadionin kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Stefan Håkans.

- On tärkeätä, että saisimme aloittaa toukokuussa, muuten meiltä menee kolmannes kaudesta ohi omalla stadionilla. Minulle on annettu ymmärtää, että Palloliitolla on kiinnostusta siirtää maaotteluja Turkuun, jos hyvä nurmi on ajoissa kunnossa, kertoo Håkans.

Pakastettuja siirtonurmia saa Keski-Euroopasta. Håkans keroo, että Hollanti, saksa, Tanska, Sveitsi ja Itävalta ovat erikoistuneet niiden tuottamiseen. Näissä maissa nurmea vaihdetaan jopa kerran vuodessa.

Stefan Håkans on panostanut paljon Kupittaan jalkapallostadioniin. Hän uskoo, että tällä kertaa rahoittajiksi löytyy muitakin. Ranskasta tavoitettu Håkans lupaa nopeita päätöksiä asiassa.

- Kyllä uskon, että ratkaisu voi tulla hyvinkin pian.

Kaupunki etenee alkuperäisen suunnitelman mukaan

Kohteen projektipäällikkö Jouni Anttila Turun kaupungin tilaliikelaitokselta ei vielä ota kantaa ulkomailta tuotavaan siirtonurmeen. Hän myöntää kuitenkin, että sen paikalle tuominen aikaistaisi remontin valmistumista.

- Ulkomaisella nurmella saisimme remontin valmiiksi monta viikkoa tai kuukauden suunniteltua aikaisemmin. Meidän rahoitus ei kata siirtonurmea, vaan suunnitelma on tehty kotimaisen nurmivaihtoehdon kanssa, painottaa Anttila.

Nurmi täytyy tuoda ulkomailta pakastettuna siitä syystä, ettei se ala käymään, homehdu tai kuivu kuljetuksen aikana. Suomesta siirtonurmea saadaan vasta myöhään keväällä, joten sen vuoksi Kupittaan remontinkin on suunniteltu valmistuvan vasta juhannuksena.

Kupittaan jalkapallostadionin remontti on edennyt ripeästi marras-joulukuun aikana. Päällimmäiset kerrokset on jo poistettu ja maa-aines siirretään jatkossa pois kentältä. Tilalle tulevat uusi maa-aines sekä uudet salaojaputket ja lämmitysputket. Vanhat putket olivat paikoin erittäin huonossa kunnossa.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall

Lue seuraavaksi