Valtiolta ei heru lisää euroja Keski-Suomeen

Valtioneuvosto on myöntänyt kuntien harkinnanvaraiset valtionavustukset. Keski-Suomesta harkinnanvaraista korotusta haki neljä kuntaa, mutta valtioneuvosto ei myöntänyt rahaa yhdellekään keskisuomalaiskunnalle.

valtioneuvosto
YLE Keski-Suomi / Simo Pitkänen

Multia ja Viitasaari hakivat harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta noin 700 000 euroa ja Toivakka 400 000 euroa. Suurinta summaa, lähes kahta miljoonaa euroa, haki koulun sisäilmaongelmien kanssa painiskeleva Pihtipudas.

- Päätös oli raskas meidän kannalta, etenkin kun aikaisemmin jo vedettiin koulujen rakentamisrahoja niin pieneksi, että mahdollisuudet saada koulun rakentamiseen rahaa valtiolta on hyvin pienet ellei mahdottomat. Kuntalaisten kukkaronnyörit joutuu entistä kovemmalle, sama raha on nyt kerättävä kuntalaisilta. Peruspalveluthan on välttämättömiä, mutta kuntalaisille se tietää kovempia aikoja, toteaa Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen.

Kinnusen mukaan rahat koulurakentamiseen otetaan kuntalaisilta korotettujen maksujen ja verojen kautta sekä karsimalla muita palveluja.

- Koulu kun rakennetaan, niin se vaikuttaa kymmeniä vuosia talouteen ja asiaan on alettu meillä jo varautua, sanoo Kinnunen.

Kunnan valtionosuutta voidaan korottaa harkinnanvaraisesti, jos kunta on ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Valtioneuvostolta herui korotusta nyt 31 kunnalle yhteensä 20 miljoonaa euroa. Korotusta haki määräaikaan mennessä 64 kuntaa, yhteissummaltaan noin 70 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi