Futistyttö pokkasi pokaalin

Pirkkalalainen kirjailija-käsikirjoittaja Anneli Kanto on saanut Lounais-Suomen Kirjailijoiden jakaman Anni Polva -tunnustuspalkinnon. Kannon palkittu Huippuvalmentaja-kirja kuuluu Futistyttö-sarjaan, joissa seikkailee Oona-tyttö.

Anneli Kanto
Kirjailija Anneli Kanto.
Kirjailija Anneli Kanto.YLE / Jorma Tuominen

Kilpailuun tuli yhteensä yli 80 kirjaehdotusta. Raati valitsi lopulta viidestä kirjasta voittajan. Palkinnolla muistutetaan lapsille suunnattujen sarjakirjojen merkityksestä lukutaidon ja -tottumusten kehittymisessä.

Kirjailija Anneli Kanto sai idean jalkapalloaiheeseen kirjasarjaan tyttärensa harrastuksesta.

- Minulla on jalkapalloa pelaava tytär. Sarjahan menee niin, että tyttö on sarjan alussa 11-vuotias ja lopussa 14-vuotias. Kun aloin kirjoittaa, niin oma tyttöni oli kymmenvuotias. Katselin tyttöjen harjoituksia ja turnauksia ja ymmärsin, että tämähän on jännä maailma ja tästä voisi kirjoittaa, Kanto kertoo.

- Lapset rakastavat sarjakirjoja. Usein kuitenkin törmää vähättelyyn, kun kyseessä on sarjakirja. Että sarjakirja olisi vähemmän kuin yksittäinen kirja. Sarjakirjoja kuitenkin tehdään todella huolella. Tätäkin ideaa mietin ensin puolitoista vuotta, kirjoitin puoli vuotta, ja nyt olen tehnyt yhden kirjan vuodessa. Tämä oli viides osa, joten olen ajatellut tätä kokonaisuutta yhteensä seitsemän vuotta. Sarjakirja mahdollistaa pitkällisen kehittelyn, Kanto toteaa.

Lounais-Suomen Kirjailijoiden hallituksen puheenjohtaja Roope Lipasti toteaa, että Kannon kirjan tuoreus kolahti häneen.

- Kirjassa oli kivat päähenkilöt ja hauskaa huumoria, ja lisäksi kirjan kieli oli hyvää.

Lähteet: YLE Turku