1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjanmaan sähköverkkoa vahvistetaan

Sähköverkko vahvistuu Pohjanmaalla. Vanha verkko on aikansa elänyt ja remontti on tarpeen myös sähkön kysynnän lisäännyttyä. Lisäksi verkkoa vahvistamalla varaudutaan tuuli- ja ydinvoiman tarpeisiin. Fingridille Tuovilan sähköaseman ja Seinäjoen siirtoyhteyden valmistuminen on vasta ensi askel eteenpäin.

Fingrid
Jarkko Heikkinen YLE

Etelä-PohjanmaaFingrid on saanut valmiiksi Seinäjoen ja Tuovilan sähköasemien välisen sähkönsiirtoyhteyden sekä Uusnivalan sähköaseman. Pohjanmaalla luovutaan 220 kilovoltin jännitteen käytöstä ja siirrytään vähitellen 400 kilovoltin verkkoon.

Pohjanmaan verkon vuosina 2011-2016 vaiheittain valmistuvat vahvistukset parantavat sähkön saannin varmuutta alueellisesti, mutta samalla niillä turvataan sähkönsiirtoa pohjois-eteläsuunnassa koko Suomen voimajärjestelmässä.

Sähköntuotannon uudistukset vauhdittavat verkkorakentamista

Nyt valmistunut kokonaisuus on vasta alkusoittoa Fingridin kymmenen vuoden ja 1,7 miljardin euron investointiohjelmassa. Länsirannikko ei valikoitunut ohjelman kärkipäähän sattumalta, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

- Tämä Seinäjoki-Tuovila -yhteys on hyvin tärkeä. Tämä on ensimmäinen osa, jolle rakennetaan sähköiset moottorit vastaanottamaan uutta tuotantoa mitä tänne on suunniteltu, eli tuulivoimaa ja ydinvoimaa.

Seuraavassa vaiheessa rakentuu siirtoyhteys Vaasasta Poriin, sen jälkeen Vaasasta Ouluun. Yhteinen infra maksaa, mutta investoinnin uskotaan tuovan etua myös kuluttajille.

- Kuluttajan kannalta tämä näkyy siinä mielessä, että kun nyt on tehty päätökset uusia sähköntuotantoa, niin että se olisi käytännössä mahdollista, pitää olla infra kunnossa. Tuotanto pitää voida myös siirtää verkkoon, niin että se puhdas tuotanto voidaan edelleen siirtää tuotannosta kuluttajalle.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi