1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

J.Kärkkäisen Magneettimedialle vuoden Huuhaa-palkinto

Tavarataloketju J.Kärkkäinen on saanut tämän vuoden Huuhaa-palkinnon Magneettimedian kustantamisesta. Perusteiden mukaan suomalainen ilmaisjakelulehti on ensimmäistä kertaa valjastettu näin vahvasti uskomuslääkinnän, salaliittojen sekä virheellisen ja näennäistiedon levittämiseen.

Kotimaan uutiset
Kuvassa kuvakaappaus Magneetti-media - lehden sivusta
Kuvankaappaus Magneettimedian verkkosivuila vuonna 2011.YLE

Palkinnon on myöntänyt Skepsis-yhdistys. Se ilmoittaa edistävänsä tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta.

Palkinnon myöntämisperusteissa yhdistys maalaa Magneettimedian toimittamisesta ja sisällöstä värikkään kuvan.

-Magneettimedian toimittajat ovat erikoistuneet mielikuvituksellisten tarinoiden kirjoittamiseen. Lehden toimitukselta puuttuu paitsi taito lähdekritiikkiin, myös halu pysyä hyvissä journalistisissa käytännöissä.

-Magneettimedian artikkelit ovat lähinnä uutisiksi naamioitua uskomushoitojen mainontaa sekä mielikuvituksellisia salaliittoja kehitteleviä kolumneja. Erityisen valitettavaa on, että lehti antaa täysin väärän kuvan uskomushoitojen vaikutuksista.

Skepsis ry:n mielestä yleisön on voitava odottaa ilmaisjakelulehdiltäkin vastuuntuntoa sisällön suhteen, erityisesti silloin, kun liikutaan niinkin tärkeän aihepiirin kuin terveyden parissa.

Verkkosivujen lisäksi Magneettimedia-lehteä jaetaan yli 330 000 kappaletta Oulun, Kokkola-Ylivieskan ja Lahden seuduille.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi