Iranin televisio esitteli pudonneen tiedustelulennokin

Iranin alasampumaksi väitetty Yhdysvaltain tiedustelulennokki on esitelty näyttävästi valtiollisella televisiokanavalla. Kyseessä on ensimmäinen kouriintuntuva todiste siitä, että Iran todella olisi saanut haltuunsa amerikkalaisten vakoilukalustoa.

Kenraali Amir-Ali Hajizadeh (oik.) tarkastaa 4.joulukuuta 2011 itäiseen Iraniin pudonnutta RQ-170 tiedustelulennokkia. Kuva: Iran's Revolutionary Guard / EPA

Kuvan perusteella lennokki on ehjä eikä silminnähtävästi vaurioitunut. Pentagon ei aio kommentoida, onko lennokki Yhdysvaltain vai ei, mutta uutistoimisto AP:n sotilaslähteiden mukaan kyseessä on sama kone jonka joukot kadottivat naapurimaa Afganistanissa viime viikolla.

Yhdysvaltojen tiedetään käyttävän miehittämättömiä tiedustelulennokkeja Afganistanissa aseellisten kapinallisryhmien seuraamiseen.

Iranin mukaan lennokin päätyminen maan ilmatilaan on loukkaus. Televisiolähetyksessä lennokkivideon oheen iranilaismedia oli liittänyt propagandistisesti kuvan Yhdysvaltain lipusta, johon oli tähtien sijaan taiteiltu pääkalloja.