1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Superbakteeri NDM-1 on ikävä Intian-tuliainen

Terveysviranomaiset pelkäävät Intiasta matkailijoiden mukana kulkeutuvan superbakteerin leviävän Suomen sairaaloihin. NDM-1-bakteeri voi koitua vaikeasti sairaiden potilaiden kohtaloksi, sillä tehoavia lääkkeitä ei juuri ole.

Intian-matkailijoita suositellaan pitämään huolta käsihygieniasta ja välttämään kypsentämättömiä ruokia. Kuva: Piyal Adhikary / EPA

Superbakteerien tällä hetkellä uhkaavin muoto NDM-1 riehuu Intian niemimaalla ja tarttuu ihmisiin muun muassa ruuan ja juoman sekä huonon käsihygienian välityksellä.

Tartunnan saanut bakteerin kantaja sairastuu harvoin itse, mutta superbakteeri voi myöhemmin vaikeuttaa esimerkiksi tulehduksen hoitoa. Eniten asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että kantaja voi tietämättään viedä bakteerin sairaalaan.

- On tärkeää että Intian-matkailijat kertovat sairaalaan joutuessaan olleensa Intiassa, jotta voimme estää sen, että oireettomasta kantajasta bakteeri siirtyy naapurisängyn vaikeasti sairaaseen potilaaseen, sanoo osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila HYKSistä.

Käytännössä tämä tarkoittaa bakteeritartunnan saaneen potilaan sijoittamista sairaalan eristyshuoneeseen.

Antibiooteille laadittu jo muistokirjoituksia

NDM-1-bakteeri voi koitua vaikeasti sairaiden kohtaloksi, sillä tehoavia lääkkeitä ei juuri ole. Antibioottien käyttö on ryöstäytynyt käsistä, ja siitä johtuvaa antibioottiresistenssiä pidetään Euroopassa jo vakavana uhkana potilasturvallisuudelle. Antibiootteja saa ostettua useista maista ilman reseptiä.

- Kun yleisimmät lääkkeet eivät enää tepsi, on jouduttu kaivamaan esiin vanhoja antibiootteja. Ne taas aiheuttavat sivuoireita, eivätkä sovi kaikille, Veli-Jukka Anttila sanoo.

Erityyppisiä superbakteereja löytyy keskimäärin yhdeltä suomalaiselta joka kuukausi ja määrän pelätään lisääntyvän. NDM-1-bakteeri on löytynyt tähän mennessä kolmelta suomalaiselta. Muut superbakteerikannat tarttuvat suomalaisturisteihin lähinnä Välimeren maiden sairaaloista.

Matkailijoiden huolehdittava käsihygieniasta

Parempaa lääkitystä superbakteerien nujertamiseen ei ole näköpiirissä ainakaan 5 - 7 vuoteen.

- Tämä on jatkuvaa kilpajuoksua antibioottien ja mikrobien välillä. Nyt näyttää siltä, että mikrobit ovat voitolla. Intialaiset infektiolääkärit ovat jo huolissaan siitä, että antibiootit joudutaan hautaamaan. Muistokirjoituksiakin on laadittu, Veli-Jukka Anttila sanoo.

Terveillä Intian-matkaajilla ei ole syytä paniikkiin. Matkailijoita suositellaan pitämään huolta käsihygieniasta ja välttämään kypsentämättömiä ruokia. Samat ohjeet pätevät turistiripulin torjuntaan.