1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinenergia

Pyhäjoen ydinvoimala on maailman arktisin

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalasta tulee maailman arktisin. Perämeren rannalla joudutaan kiinnittämään erityistä huomiota arktiseen ahtojäähän ja pitkien pakkaskausien mahdollisuuteen. Säteilyturvakeskuksen mukaan ydinvoimalan lähialueella ei voi olla yksityisiä vapaa-ajan asuntoja.

ydinenergia
Risto Isaksson (vas.)  Jukka Laaksonen Janne Nevalainen  Petteri Tiippana
YLE / Tuomas Hirvonen

Maailman arktisimman ydinvoimalan valvontaan valmistautuvan STUKin pääjohtaja Jukka Laaksonen seurueineen on tavannut Pyhäjoella kunnan edustajia, mediaa ja asiasta kiinnostunutta yleisöä. Säteilyviranomaisen päivä tulevalla ydinvoimalapaikkakunnalla alkoi tutustumisella Hanhikivenniemen alueeseen.

Maailman pohjoisin varsinainen ydinvoimala on Kuolan ydinvoimala Polarnie Zorissa. Se on kuitenkin sisämaassa ja sijiatsee talvi-ilmastoltaan lämpimämmällä vyöhykkeellä kuin Pyhäjoki. Fennovoiman ydinvoimalasta tulee siis maailman arktisin. Perämeren rannalla joudutaan kiinnittämään erikoista huomiota pitkien pakkaskausien mahdollisuuteen ja arktiseen ahtojäähän. Uuden voimalan turvallisuusvaatimusten määrittely on STUKilla vielä kesken.

- Tarkoitus oli saada ne näihin aikoihin valmiiksi, mutta Fukushima ja stressitestit ovat teettäneet niin paljon työtä, että se on viivästynyt, valittelee Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen.

Fukushiman onnettomuus vaikutti

Fukushiman onnettomuus toi mukanaan uusia turvallisuusnäkökohtia. Laaksonen kiinnittää huomiota siihen, että Olkiluodon vanhoissa yksiköissä turvataan jatkossa reaktorin toiminta myös sellaisessa tilanteessa, jossa sähköä ei ole tilapäisesti ollenkaan saatavilla.

Uusien voimaloiden turvallisuusvaatimuksilla on kiire ennen kaikkea Toshiban ja Arevan tarjousten tekemisen kannalta. Muuten Pyhäjoki ei säteilyviranomaista vielä hirveästi työllistä.

- Kestää varmaan pari vuotta ennen kuin päästään keskustelemaan rakentamisluvasta. Ensin heidän täytyy valita laitostoimittaja, toteaa helmikuussa STUKin johdosta eläkkeelle vetäytyvä pääjohtaja.

Rakennusaikana Pyhäjoelle tulee asettumaan pysyvästi 4-6 stukkilaista asiantuntijaa. Käytön aikana kaksi pysyvää säteilyviranomaisen edustajaa riittää.

Yhteen ajankohtaiseen ongelmaan pääjohtaja Laaksosella on melkoisen selkeä vastaus.

Hanhikivenniemen mökkiläisillä on lähtö edessä - turvallisuussyistä - joko vapaaehtoisesti tai pakkolunastuksen kautta.

- Voimalaitoksen ympärillä pitäisi olla noin kilometrin säteellä reaktorista alue joka on täysin voimalaitoksen omistajan hallinnassa. Alue pitää voida aidata ja pystyä turvajärjestelyillä varmistamaan, ettei laittomuuksia pääse helposti tekemään, jatkaa Laaksonen.

Hanhikiven alueen mökit ovat pääjohtajan mainitseman kilometrin sisällä reaktorista Hietalahden uimarantaan saakka.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi